Együttműködési memorandum a szlovákiai méz és a szlovákiai cukor támogatására

November elején a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara, A Szlovákiai Méhészek Szövetsége, a Szlovákiai Cukorrépa-termelők Szövetsége és a Szlovákiai Cukoripari Társulás képviselői közös együttműködési memorandumot írtak alá a hazai méz és a cukor támogatására irányuló törekvéseik összehangolására. Erről az említett szervezetek képviselői a kamara székházában tartott sajtóértekezleten tájékoztattak. Emil Macho a kamara elnöke hangsúlyozta, hogy a memorandum aláírói kifejezték azt a szándékukat, hogy közösen lépjenek fel az ágazat agroenviromentális stratégiájának támogatásában, egy olyan széleskörű diverzifikáció érdekében, amelyben a méheknek és a cukorrépa-termelőknek is meg van a maguk aktív szerepe.

A felek megegyeztek abban, hogy olyan közös akciókat szerveznek, amelyek csökkentik a megporzó rovarokkal szembeni kockázatokat, támogatják és ösztönzik a belső piac védelmére irányuló intézkedéseket és a fogyasztók felvilágosítását. Egyúttal korrekt együttműködést hirdettek a hazai méhészeti ágazat, valamint a fogyasztást 100 százalékban kielégítő hazai méz és a cukor előállításában. Ennek érdekében a helyi szinteken kialakítandó kölcsönös együttműködés mellett, amelynek keretében többek között tájékoztatják egymást a várható permetezések időpontjáról és helyszínéről,  a felek ösztönözni fogják az említett célkitűzéseket támogató felsőbb szintű ágazati jogi és igazgatási intézkedéseket is.

A tájékoztatón elhangzott, ez a memorandum remélhetőleg csak a kezdete egy további, a többi ágazatokat is magába foglaló kölcsönös együttműködésnek, amellyel a résztvevők a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, a hazai termelés támogatását és a belső piac védelmét szolgáló összehangolt tevékenységekkel hatékonyabban tudják majd védeni az érdekeiket. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …