OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gombaölőszeres kezelések időpontjai

A gombaölőszerek megfelelő időben történő helyes alkalmazása alapvetően meghatározza és jelentős mértékben befolyásolja a gabonafélék egészségi állapotát, valamint terméshozamát. Ezt a szakmai megfigyelések és a gyakorlati tapasztalatok is igazolják. Amint azt a növényvédelmi szakemberek megállapították, a búza esetében például az utolsó két levél biztosítja a terméshozamot meghatározó tápanyagcseréhez szükséges asszimilátumok 60 százalékát.  Így ezek megfelelő egészségi állapota kulcsfontosságú a terméshozam szempontjából.

A szakemberek a gombaölőszeres kezelések végrehajtására több vegetációs időszakot is ajánlanak. A bokrosodás kezdetéttől az 1. nódusz kialakulásáig tartó időszakot T0-ként jelölik, és a védekezés a szártő betegségei elleni védelmét szolgálja. Ebben az esetben a gombaölőszeres kezelés végrehajtásról meglehetősen egyszerű módszertan és a szakirodalom által megállapított fertőzési küszöb szintje dönt. Ha a búzában a fertőzés tünetei az állomány 25 százalékában fellelhetők, szükség van a kezelésre.

A T1 termínus a 3. levél megjelenésétől kezdődik. A gombaölőszeres kezelési programokban ez számít az első kezelésnek. A T1-es időszak alatt végzett kezelés elsősorban a korán fellépő fertőzési tünetek elleni védekezést szolgálja. Különösen a szeptóriás levélfoltosság elleni védekezésben fontos ez és az ezt megelőző időszak, mivel ha ekkor nem sikerül megakadályozni a betegség kialakulását, a későbbi időszakban nem tudunk eredményesen fellépni ellene. A kifejezetten száraz években a T1-es időszakban a gombaölőszeres kezelések el is maradhatnak.

A T2-es időszak a zászlóslevél megjelenésének időszakában javasolt kezelések termínusa, ez a leggyakrabban alkalmazott kezelési időszak. Ha a termelő csak egy gombaölőszeres kezelést tervez, akkor ezt általában ebben az időszakban ajánlott elvégezni. Az elvégzett kezeléssel az utolsó két levél egészségét védjük, amelyeknek – amint a bevezetőben említettük – nagyon fontos szerepük van a  kalász tápanyagellátása és a terméshozam szempontjából.

A T3-as időszakot kifejezetten a kalász védelme érdekében alkalmazott kezelés időszakának tartják, külföldön néha a levélbetegségek elleni védelemre is kihasználják. A kalász betegségei közül az egyik legveszélyesebb gombás megbetegedés, a fuzárium elleni kezelés időpontja. (sz-búzalap)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …