A fák téli fagyok elleni védelme

Az őszi lombhullástól a kora tavaszi rügyfakadásig tartó időszakban szünetel a fák tápanyagfelvétele és csökken a növények légzése is, a gyümölcsfák nyugalmi állapotban vannak. Ebben az ún. alvó állapotban az előzőleg végbement kémiai folyamatok hatására a fák rendszerint károsodás nélkül elviselik az alacsonyabb hőmérsékleteket is. Téli fagykárra valószínűleg csupán azoknál lehet számítani, amelyeket valamilyen mechanikus károsodás ért, vagy amelyeknek vesszői valamilyen ok (például túlzott nitrogéntrágyázás, erős őszi öntözés, gombás betegségek okozta korai lombhullás) következtében nem értek be.

Fagykár akkor lép fel, amikor a hőmérséklet nulla fok alá csökken. Ebből a szempontból a késő éjszakai-hajnali órák a kritikusak. A fagykár megelőzéséhez érdemes fagytűrő fajtákat választanunk, és lehetőleg ne ültessük azokat fagyzugos helyekre. Ne feledjük, hogy a téli napsütésnek is lehetnek káros hatásai, főleg ha az éjszakák kemény fagyokat hoznak. Az egyik káros hatás a hőingadozás okozta kéregrepedés, és az ennek következményeként megtelepedő kártevők megjelenése lehet. Ugyancsak káros hatásokat vált ki az is, hogy a napsütésben egyes érzékeny fák nedvkeringése megindul, majd a hirtelen hideg hatására rövid időn belül ez a keringő nedv megfagy és roncsolja a szöveteket. Ezek ellen az érzékeny fák törzsének kartonpapírral való betekerésével, vagy mésszel történő lefestésével védekezhetünk.

A gyümölcsfákat többféle módon is károsíthatja a hideg: kárt tehet a fás részekben és a gallyakban; a fagyok miatt megrepedhet a kéreg a napos oldalon, amit a fagyos időben kisütő nap és az éjszakai hidegek gyors váltakozása okoz (hőtágulás). A legtöbb bajt azonban a kései fagyok okoznak, amelyek a virágrügyekben vagy a virágokban tehetnek kárt. A gyümölcsfáknál egyébként a fagyérzékenység nagyban függ a fajtától is. Az almák között például kifejezetten jól bírják a telet az új, rezisztens fajták. A régebbiek közül a Jonatán fája is jól ellenálló, az Idared csak kissé érzékeny. A fagyra legérzékenyebb almafajták a Boskoop és a Cox narancs ranett, a körték között pedig a Bosc kobak, a Klapp kedveltje, illetve a Vilmos fajtákat kell leginkább óvni a fagyoktól. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …