A repce kifagyása ellen növekedésszabályozással védekezhetünk

Nyilvánvaló, hogy napjainkban a sikeres repcetermesztés a kedvező időjárási feltételek teljesülése mellett is komoly szakmai tudást és sok odafigyelést igényel. Az elvárásoknak megfelelő termésszint eléréséhez a vegetáció teljes időszaka alatt már ősztől kezdve tudatos növényvédelmi technológia alkalmazása szükséges. A repcetermesztők gyakorlati tapasztalatai és a szakemberek ajánlásai alapján az olajnövény termesztéséhez az agrotechnika különböző elemeit úgy kell optimálisan összerakni, hogy az megfeleljen a növény igényeinek, s így a repce valóban kiemelkedő hozamot és magas olajtartalmat érhet el.

A sikeres termesztés egyik alapkövetelménye az elvetett és kikelt repceállomány megfelelő áttelelése. Ezt több tényező is veszélyezteti. Száraz években gyakran előfordul, hogy ősszel nem lehet megfelelő minőségű vetőmagágyat készíteni a repcének. A kedvezőtlen csírázási feltételek elhúzódó kelést és egyenetlen növényállományt eredményezhetnek. A gyengén fejlett repcét a téli hideg meggyötri, és az állomány tavaszra legyengül, esetenként teljesen kifagy. Csapadékos években viszont az enyhe őszi időjárás következtében az állomány fejlődése felgyorsul. Ilyenkor fokozódik a szárba indulás veszélye, ami ugyancsak jelentősen növeli a kifagyás kockázatát. Sajnos, ez a veszély nem csak a túl korán, vagy túl sűrűn vetett állománynál áll fenn.

A repce megfelelő áttelelése a termesztéstechnológia elemeivel (vetési idő, tőszám, fajta stb.) bizonyos mértékben befolyásolható, de megbízhatóan csak erre alkalmas regulátorral vagy regulátor-hatású szerekkel lehet a télállóságát javítani.  A túlfejlett 10–12 leveles, szárba indult növények éppúgy ki vannak téve a téli fagykároknak, mint a gyenge gyökérzetű, fejletlen, 2-4 leveles egyedek. A repce biztonságos áttelelésének legfontosabb feltételei:

– 8–10 leveles fejlettség

– mélyen fekvő rozettájú tőlevélrózsás állapot

– 25–30 cm gyökérhosszúság

– 8–10 mm gyökérnyak átmérő

– az őszi szárbaindulás megakadályozása.

A felsorolt biztonságos áttelelési követelmények kialakításához a növény termesztéstechnológiájában ma már nélkülözhetetlen az őszi kezelés során alkalmazott regulátor (növekedésszabályozó készítmény), amelyet alapjában véve valamilyen gombaölő készítmény részeként juttatnak ki az állományba. Növekedésszabályozó hatásának köszönhetőn segíti a repce áttelelését, ugyanakkor hatékony a kórokozók széles köre ellen is. Ősszel megakadályozza a gyökérnyaki fertőzést, ami kifagyáshoz vezet. Visszafogja a szárba indulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. Ugyanakkor fokozza a gyökérzet növekedését, aminek következtében nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is. A kezelés erőteljesebbé teszi az oldalhajtások kialakulását és elősegíti a repce gyorsabb tavaszi regenerálódását. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …