A bordáskel nem képez fejet

A bordáskel (Brassica chinensis – másnéven pak choi vagy bok choi) egy olyan távol-keleti eredetű káposztaféle, amelynek termesztése nálunk egyelőre még nem terjedt el túlságosan, pedig beltartalmi értékei alapján az egyik legértékesebb zöldségféle. Közvetlen rokona az ismertebb kínai kelnek. Noha a káposztafélék családjába tartozik, jellegzetessége, hogy nem képez fejet. A levelek mellett a megvastagodott, a teljes levél hosszának felét kitevő levélnyele és levéllemeze egyaránt fogyasztható. Levelei nagyméretűk, kanál formájúak, fénylők és sötétzöldek. A keményebb levélnyél világos, vagy zöldes árnyalatú. A kiskertekben egy évben egymás után akár két-háromszor is termeszthető

Előveteményként áprilisban vethető, nyári vetése július második felétől egészen augusztus elejéig aktuális. Tenyészideje szokatlanul rövid, változattól függően 35-75 nap. A pak-choi tápanyagigénye kifejezetten nagy, humuszban gazdag kerti talajban fejlődik jól, ezért vetés előtt érett szerves trágyával, komposzttal jól ellátott talajba telepítjük.

Környezeti igényei hasonlók a többi káposztaféléhez. A melegigényesebb fajták közé tartozik, ezért másodnövényként is termeszthető. A kora őszi fagyokat, mínusz 5 oC-ig még elviseli, ez alatt azonban már elfagy. 10 oC feletti hőmérsékleten fejlődik egyenletesen, de ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alatt marad, megindul a magszár képződése. Különösen nagy a nitrogén- és a káliumigénye, de a kalciumra is nagy szüksége van.

A szabadföldbe 35-40 cm sortávolságra és 2 cm mélyre vetjük a magjait, amelyek 7-10 nap múlva kelnek ki. Amikor a kikelt növények elérik a 10 cm-es magasságot, egyeljük 10-20 cm tőtávolságra. Az egyelés során kiemelt növényeket újra elültethetjük. Hajtatása üvegházban és fólia alatt is lehetséges. A magok nagyon gyorsan kicsíráznak, ezért a helyrevetés célszerűbb. 30-40 cm-es sortávolságra 8-10 cm-enként szórjuk a magokat, majd vékonyan takarjuk be. A talajt a vetéstől kezdve végig tartsuk nyirkosan. Palánta nevelése esetén 4-6 hét után a palánták elérik a10-15 cm magasságot, ezután az állandó helyükre ültethetők.

A pak-choi vízigényes növény, nyáron locsoljuk rendszeresen, a talajt körülötte takarjuk mulccsal. Rövid, mintegy két hónapos tenyészideje alatt ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjen vízhiányt, mert a levélnyelek veszítenek zsengeségükből és a növekedése is elhúzódik. Párás mikroklímát kedvel.

A zsenge állapotban lévő növényeket folyamatosan szedjük. Laza talajból, óvatosan körülfogva, könnyen kihúzhatjuk, kötöttebb helyeken késsel vagy metszőollóval vágjuk ki, vigyázva, hogy a levélnyelet ne sértsük meg,  ne vágjunk bele. Tárolása 1 oC hőmérsékleten 85 fokos páratartalom mellett 2 hétig biztonságos.  (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …