Cirok – a gyengébb talajok gazdaságos növények

A cirok mind a nagy termőképességű, mind pedig a közepes- és gyengébb talajadottságú, stresszre hajlamos területeken is jövedelmezően termeszthető. Talajban nem válogatós, a szélsőséges homok- és szikes-, valamint a 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével mindenhol megterem. A tápanyagban gazdag, jó ellátottságú talajt kedveli, a jó feltételeket nagy terméssel hálálja meg.

Utóveteménye a kukorica vagy bármilyen más tavaszi vetésű növény, de monokultúrában 2-3 évig is termeszthető. A szemescirok magja apró, ezért igényli a jól előkészített, aprómorzsás vetőágyat. A talaj-előkészítés csak 1-2 nappal előzze meg a vetést, hogy a talaj minél hosszabb ideig gyommentes legyen. A vetőmagágy mélysége 6-8 cm. A vetéshez csak csávázott vetőmagot használjunk. Az optimális csírázáshoz legalább 12-13 °C tartós talajhőmérséklet szükséges. Ajánlott vetésidő a kukorica vetési idejének második fele, általában április vége, vagy május eleje. Ajánlott vetési mélység 3-4 cm. Tömörítés a talaj nedvességtartalmától függően, vetés előtt és után is szükséges. A sortávolságot a rendelkezésre álló sorközművelő eszköz szabja meg, leggyakoribb a 70, 75 cm-es sortávolság, de 50 cm-re is vethető. Az apró magvú cirok esetében kiemelten fontos az egyenletes, aprómorzsás, sima felszínű vetőágy.  Ezt az elvárt minőségű vetőágyat a maguk után nagyobb szármaradványt hagyó növények esetében nehezebb megteremteni, de a tapasztalatok alapján, szántás nélküli művelési móddal és korszerű direkt vetőgéppel is megfelelő minőségben lehet a vetést elvégezni. Emiatt a cirok legjobb előveteményei a korán lekerülő növénykultúrák: kalászosok, borsó, repce. Optimális állománysűrűség 70 cm-es sortávolság esetén 190-230 ezer tő/ha, 50 cm-es sortávolság esetén 260-320 ezer tő/ha. A vetőmag mennyisége 50 cm-es sortávolság esetén 12-14 kg/ha. 70 cm-es sortávolság esetén 8-10 kg/ha. Vethető gabona-, kukorica-, cukorrépa-, vagy egyéb szemenkénti vetőgéppel.

A cirok tápanyagigénye alacsonyabb, mint a kukoricáé, azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű termés eléréséhez a szükséges tápanyagot biztosítani kell. A javasolt tápanyag mennyisége termőhely és termelési intenzitás függvényében változik. Az elővetemény betakarításától a növényápolás végéig tartó időszakban kijuttatásra javasolt összes hatóanyag mennyisége nitrogénből 80-100 kg/ha, foszforból 60-70 kg/ha, káliumból 70-90 kg/ha.  A cirok 6-8 leveles állapotban nagyon  jól reagál a nitrogénre. A kultivátorral javasolt kijuttatandó hatóanyag: 30-40 kg/ha. Szemes cirok esetében a gyenge adottságú területekre kijuttatott túl sok nitrogén (150 kg/ha hatóanyag felett) nem biztosan megtérülő kiadásként ronthatja a termesztés gazdasági eredményét. Silócirkok esetében a 100 kg/ha hatóanyagot meghaladó nitrogén kijuttatása nem javasolt, mert egyes időjárási körülmények között hajlamosíthat a megdőlésre. A cirok 8-10 leveles állapotában a lombtrágyák (kén, mangán, cink, bór tartalmú) kijuttatása egyértelműen hasznos.

A cirok egyszikű növény így az egyszikű gyomok elleni védekezés speciális megoldást kíván. Az évelő egyszikű gyomnövények (pl. fenyércirok) ellen jelenleg nincs. Egyedüli és költséghatékony megoldásként az előző kultúrában vagy az őszi tarlón elvégzett gyomirtással lehet védekezni ellene. Megjelenése a cirok táblán – a fertőzés függvényében – komoly terméskieséssel járhat. Emiatt évelő egyszikű gyomnövénnyel fertőzött területeken nem javasolt a cirok termesztése! A cirokban javasolt technológia alapgyomirtásból és szükség esetén egy kiegészítő posztemergens gyomirtásból áll. Az alapgyomirtó szer kijuttatásának az időpontját a vetés után várható időjáráshoz célszerű igazítani. Az általános gyakorlat szerint, ha a vetés és az azt követő pár napban nem várható a hatás kifejtéséhez minimálisan szükséges mennyiségű csapadék, akkor célszerű a kijuttatásban a korai posztemergens permetezést választani. A kikelt állományban, a cirok 3-6 leveles állapotában magról kelő és évelő kétszikű gyomok elleni védekezésre is szükség van. Az engedélyezett szerek jellemzően hormonhatásúak és a megkésett kijuttatásuk (a cirok 7-8 leveles állapotában vagy utána) termésveszteséggel járhat, mivel termékenyülési problémákat, akár sterilitást is okozhatnak.

A szemes cirok zöld száron érő növény, ezért a betakarításkor a levele és a szára általában még zöld, de a termés már beérett és aratható! A szemes cirok legmegfelelőbb betakarítási ideje az, amikor a szemek kombájnban mért nedvességtartalma 16,5-17 %. Jellemzően ez az időszak a napraforgó betakarítása után, de még a kukorica előtt, szeptember második felére esik. A helyes időpont kiválasztásakor csak a szemek nedvességtartalmát kell mérni, mert a levélzet és a szár általában az első fagyokig zöld marad. A betakarítást 8-10 cm-rel a buga alatt végezzük, nem kell a teljes növényt a kombájnnal betakarítani. A nagy tömegű szármaradvány leforgatva a talajba zöldtrágyázásra kiválóan alkalmas. Az időben vetett silócirkok betakarítása jellemzően augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Ekkor a növény szárazanyag-tartalma megközelíti a jó minőségű erjedéshez szükséges 30%-ot. A betakarítás helyes időpontjának megválasztásában segítenek hibridspecifikus külső indikátor jelek (pl.: levélszáradás, szemek érettsége…). (sz- )

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …