A birs telepítése

Térségünkben elsősorban a háztáji kertekben termesztik a jellegzetesen fanyar ízű birsalmát, vagy körtét, amit a gyümölcs alakjától függően neveztek el. Ültetése az őszi, illetve tavaszi időszakban is lehetséges, sőt a konténeres fákat márciustól novemberig bármikor elültethetjük. Ősszel, október 15. után, vagy tavasszal még a vegetáció beindulása előtt.  Telepítésekor, illetve a fajtaválasztásnál figyelembe kell venni, hogy öntermékeny-e vagy a megporzáshoz egy másik fát is ültetni kell a közelébe.

A birs ültetése előtt fontos a gyökerek kezelése. A növekedési erély növelésének érdekében vágjon vissza éles metszőollóval a gyökerekből 1-2 cm-t. A megfelelő nagyságú ültetőgödör kialakításánál a gyökerek fejlődésének érdekében érdemes kétszer olyan mélyre és szélesre ásni a gödröt, mint amekkora a vásárolt konténer. Jól alkalmazkodik bármelyik talajtípushoz, de legjobban a mélyrétegű, jó víz- és levegőgazdálkodású talajokon termeszthető. Az ültetés előtt érdemes a talajt feljavítani speciális földkeverékkel, a gödör aljára pedig akkor is bátran helyezzen szerves trágyát, ha jó minőségű a talaja, ugyanis ezek a trágyák hosszan, 2-3 éven át képesek a tápanyagok leadására, így pótolni tudják a talajban lévő tápanyagokat.

A birsfa alacsonyabb termetével és széthajló, feltűnő lombkoronájával esztétikusan illeszthető be a kert egészébe. A termőhely iránt teljesen igénytelen növény, tulajdonképpen bárhol eredményesen termeszthető, csak a nagyon száraz és meszes talajt nem szereti. A megfelelő terméshez évente 700-800 mm vizet igényel. Kritikus időszak az intenzív gyümölcsnövekedés ideje (július közepe és szeptember eleje között), ilyenkor sokszor aszály van. A tavaszi fagyok ritkán károsítják, mert későn (májusban) virágzik.

Bár nehezen alakítható faj, fontos ismérve, hogy nem szabad metszeni, csak ritkítani. Termését ugyanis az egyéves hajtások végén neveli. A sorközök művelését 10 cm-nél mélyebben ne végezzük, mert a birs gyökérzete sekélyen helyezkedik el (20–40 cm mélységben).

A birs virágzása és érése között az eltelt idő négy-öt hónap. Szedési érettsége fajtától, termőhelytől és évjárattól függően szeptember vége és október vége között van. Szedésre akkor érett, ha a fajtára jellemző gyümölcsnagyság, íz-és illatanyagok kialakulnak. A gyümölcsök héja sárga, csupán néhány kései érésű birsfajta gyümölcshéja marad a fogyasztási érettség eléréséig zöld. Mikorra eljön a szedés ideje, a sűrű, nemezes szőrzet kezd lekopni a gyümölcsökről. A fagyok beállta előtt a szedést mindenképpen fejezzük be, mivel a birs mínusz két fokon már megfagy.

A birs utóérő gyümölcsfaj, általában szeptember közepétől már szedhető. A később szedett gyümölcsök gyorsan foltosodnak, esetleg a foltosodás már a fán felléphet. Érzékeny gyümölcs, a legkisebb ütődésre is hullafoltos lesz.

A szüret időpontja hatással van a gyümölcsök minőségére és tárolhatóságára, különösen a gyorsan foltosodó birsfajták esetében. A kedvező szedési időpontban szüretelt gyümölcsök decemberig tárolhatók anélkül, hogy minőségük romlana. A későn leszedett, sárga húsú birsgyümölcsök már nem tárolhatóak sokáig. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …