Szilvahimlő (sarka) ellenálló szilvafajták

Ismeretes, hogy a kék színű szilva fogyasztása kedvező hatású az egészségre, mivel flavonidokat (antioxidánsokat), sőt az ásványi anyagok közül főleg sok káliumot is tartalmaz.

A szilvafák egészen november végéig, az első fagyok beálltáig sikeresen ültethetők. Újabban már az egész vegetációs időszak alatt is ültetni lehet őket, mivel a lerakatokban már termesztő edényben nevelt fákat is lehet vásárolni, amelyek az év bármely szakaszában átültethetők.

A nálunk termesztett szilvafajok közül a legkedveltebb a hamvas gyümölcsű Besztercei fajta, főleg annak szelektált klónja, a Besztercei muskotály. Viszont ez a fajta sajnos hajlamos a szilvahimlő-vírussal (az ún. sarkavírussal) való fertőzésre. Mivel ezt a vírust főleg a szívogató rovarok terjesztik, ennek a fajtának a termesztése során nagyon gyakran kell rovarölő szerekkel permetezni a fákat, sőt a környezetüket is.

A biokertészek olyan szilvafajtákat válasszanak, amelyek ellenállóak, vagy legalább toleránsak a sarkavírussal szemben. Az engedélyezett fajták jegyzékében is találunk ilyeneket, mint például a Szerbiában nemesített Csacsanská lepotica, Csacsanská najbolaja, vagy az amerikai nemesítésű Stanley fajta, amelyek toleránsak a vírussal szemben.

Magyarországon Szatmárban termesztik a gyökérsarjakkal is szaporítható himlővírussal szemben ellenálló fajtákat, mint például a Penyigei és a Nemtudom fajtát. Ezek ugyan valamivel kisebb méretű gyümölcsöket teremnek, de lekvárfőzésre és pálinka készítésére kiválóan alkalmasak. A mi vidékünkön található  Sivakló és a Nagyboldogasszony szilvafajták szintén ellenállók a sarkavírussal szemben. (kg-arch)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …