A bimbós kel

[dropcaps]A bimbóskel a középkötött, kissé meszes talajokat kedveli. A kerti vetésforgóban a frissen trágyázott ágyásba ültetik, elsősorban a káliumra igényes, de bórigénye is magas, ugyanakkor kevesebb nitrogénre van szüksége. Sok fényt követel, ha nem kapja meg, nem fejlődnek ki a bimbói. A bimbóskel vízigényes növény bár jól viseli a szárazságot is, de csak rövid ideig. Palántáról szaporítjuk, a csírázó magvak 5-6 nap alatt kikelnek. Az alacsony növésű fajtákat 50 X 50 cmes kötésben, a nagyobb termetűeket 70 x 70 cm távolságban ültetik egymástól. Kiültetés után rendszeresen a talaj lazítása és a gyommentesítés során ügyeljünk a levelekre, mert nagyon törékenyek. Szeptemberben az oldalleveleket kitördelik, de a levélkoronát megmarad. A bimbók ígytöbb fényhez és tápanyaghoz jutnak, jobban kifejlődnek, zártak, kemények maradnak.[/dropcaps]

A bimbóskel kártevői közül a nyári, száraz legveszélyesebbek a földibolhák. A káposzta-bagolypille hernyója is károsíthatja a lombot, sőt, a levéltetvek is megtelepednek rajta, és késő ősszel pedig a meztelen csigák lephetik el.

A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény téli fagyokat is. Csak annyit kell belőle felszedni, amennyit fel tudunk használni. A kertben maradt tövekről a bimbókat folyamatosan szedhetjük. A téli fagy még előnyös is, mert a bimbókban ennek hatására fokozódik a cukortartalom, és csökken a „káposztaíz”. Egy tő  fajtától függően 250-600 g bimbót terem. (ki-f)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …