Az Agrárgazdasági Kutatóintézet által rangsorolt száz legjobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás versenyében újra a tavalyi győztes szenckirályfai AGROMAČAJ Rt. végzett az összesített rangsor élén. A második helyen a diószegi SEMA HS Kft., a harmadikon az ímelyi AGROCOOP Rt. végzett. A felvételen (jobbról) Juraj Máčaj (AGROMAČAJ), Marián Halmeš (SEMA) és Pastorek Sándor (AGROCOOP) képviseletében.

XXIV. TOPAGRO – Ismételt a tavalyi győztes

Az előző esztendőben elért gazdasági eredmények alapján az Agrárgazdasági Kutatóintézet immár 24. alkalommal állította fel a száz legjobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás rangsorát, amelyben legmagasabb pontszámmal idén újra a tavalyi győztes szenckirályfai AGROMAČAJ Rt. végzett az összesített rangsor élén. Mögötte a diószegi SEMA HS Kft., és az ímelyi AGROCOOP Rt jutott a képzeletbeli dobogóra.

A Breznóbánya melletti Tále üdölőközpontban tartott díjátadó ünnepségen a hagyományokhoz híven nemcsak az összesített pontversenyben helyezést szerzett vállalatokat és gazdálkodókat jutalmazták elismerő oklevéllel, hanem külön kategóriákra bontva a szövetkezeti formában gazdálkodó egységeket, a kereskedelmi agrárvállalkozásokat és a magángazdálkodókat is rangsorolták. A kedvezőbb feltételek között gazdálkodó mezőgazdasági szövetkezetek versenyében a Komjáti (Komjatice) mezőgazdsági szövetkezet végzett az élen, az Inoveci és a Rybany-i szövetkezet előtt. Ebben a kategóriában több dél-nyugat szlovákiai szövetkezet is a díjazottak listájára került, többek között a koltai, az ekecsi, a gellei, a kürti, a vágsellyei, a lakszakállasi és a gútai szövetkezet.

A kedvezőtlen adottságú szövetkezetek rangsorában a Pravotice-i „Brezina“ (Bánovce nad Bebravoui járás) vitte el a győzteseknek járó pálmát.

A kereskedelmi agrárvállalkozások között a már említett abszolút győztes, a szenckirályfai AGROMAČAJ Rt. vezeti a listát, a további helyeken ugyancsak az összesített rangsor szerint osztoztak a vállalatok. Ebben a kategóriában a rangsoroltak közé került még az udvardi Agro – Gombár Kft., az érsekújvári Polnohospodár Rt., a gútai Agrotrend, a komáromi Gamota Kft., a marcelházi Supro Rt., az udvardi Novogal Rt., a nyírői Agromarkt Kft, a nyárasdi Agrotop Rt., a nemesócsai,Megart Rt. és a királyrévi Agrostaar KB Kft.

A magángazdálkodók kategóriájában a zétényi Saxon Ferenc szerezte meg az első helyet, megelőzve a szalkai Tóth Attilát és a nemešany-i Stanislav Bartošt. A további helyezéseken Ján Jelen, Kiss Klára, Horváth Péter, Molnár Mária, Zdenek Černay, Száraz Magdaléna és Anna Bendíková osztozott.

A Legszebb határ versenyben az 500 hektárnál nagyobb gazdaságok között a szenici szövetkezet győzött, a kisebb farmok rangsorában a Bošáca-i  Faiskola (Vágújhelyi járás) kapta a legtöbb pontot. Az év agrármenedzsere a lieskoveci Martina Luptáková lett, az év Fiatal farmere címet pedig a rybany-i Jakub Škoda szerezte meg. (sz)

Fotók: sz – topagro

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …