Védekezés az uborka betegségei ellen

Az uborka hatékony növényvédelmét a termesztési mód is jelentős mértékben befolyásolja. A legtöbb gondot a hagyományos sík művelésű állomány megvédése okozza, ennél sokkal hatékonyabb, ha ikersoros, támrendszeres művelésmódban termesztik a növényt. A zárt termesztő berendezésekben intenzíven termesztett uborka védelmét komplex módon a talajfertőtlenítéstől kezdve az állati rovarkártevők elleni védelmen át a gomba- és egyéb vírusos fertőzésekig kell megoldani. A szabadföldi termesztésben az uborka két legveszedelmesebb ellensége, a peronoszpóra és a lisztharmat ellen elsősorban megelőzéssel lehet és kell védekezni.

A peronoszpóra először az idősebb leveleken, az erek által határolt szögletes sárga foltok formájában jelentkezik, később az egész levél elszárad. A levél fonákján lilás szürke penészgyep képződik. Amint a kezdeti tünetek megjelentek és a levélfelületen 5%-nál nagyobb területen érzékelhetők, általában már megkésett a vegyszeres beavatkozás, a fertőzés továbbterjedését már alig lehet megakadályozni.

Szabadföldön az első tünetek júniusban jelentkezhetnek. A fertőzésre a növény főleg virágzáskor a legfogékonyabb, ezért már június elején érdemes elindítani a megelőző védekezést, például a kontakt vagy a felszívódó hatású engedélyezett gombaölő szerek alkalmazásával. A kezeléseket a virágzás kezdetéig 8–10 naponként meg kell ismételni. Ezután még 8–12 napos időközönként 2–3 alkalommal végzett kezelés ajánlott.

A lisztharmat megjelenésére a nyár közepétől lehet számítani. A fertőzés főleg száraz, meleg időjárás esetén jelent veszélyt a fogékony fajtákra. Egészséges, életerős állomány fenntartásával a megbetegedés kockázata jelentősen csökkenthető. A tünetek jelentkezésekor szintén engedélyezett gombaölő készítmények kijuttatása javasolt.  (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …