A letermett szamócáról távolítsuk el az indákat és a lombleveleket

A szamóca érési időszakában az állományban már megjelennek az indák, amelyek a szüreti időszak végén indulnak erőteljes fejlődésnek. A folyamatot a hosszú megvilágítási idő és a magas hőmérséklet, valamint a kedvező nitrogén- és vízellátottság elősegít. Az indák fejlődésére ösztönző hatással van az alacsonyabb termésmennyiség is.

A leszüretelt állományból az indák kézzel vagy üzemi szinten gépi eszközökkel távolíthatók el. A hatékony és eredményes termesztés érdekében ezeket az ültetvényből rendszeresen el kell távolítani, kivéve azt a pár növényt, amit szaporítás céljára meghagyunk. Legcélszerűbb még az indák legyökerezése előtt eltávolítani őket, mert a legyökerezett indák az anyanövények víz- és tápanyag-ellátottságát csökkentik. Az indákat metszőollóval vagy éles késsel vágjuk le a tövekről. Ha már legyökeresedtek a sorközökbe, kapával távolítsuk el őket, mert gyomosítanak, és az anyanövény tápanyag- és vízkészletét fogyasztva csökkentik a következő évi termésmennyiséget.

Lomblevél eltávolítása

A szamóca leveleiben egy hormonszerű anyag van, s ez gátolja a termőrügyek differenciálódását. Ezért közvetlenül a szüret után távolítsuk el a teljes lombozatot is sövénynyíró ollóval vagy kaszával úgy, hogy a levélnyélből csak 2–3 cm-es csonk maradjon. A levágott leveleket gereblyével össze kell gyűjteni.

A lombeltávolítás viszonylag új eljárás, és az egyes fajták különbözőképpen reagálnak rá. Ajánlatos először csak néhány tövön kipróbálni a hatását mielőtt nagyobb területen alkalmazzuk. Az egyszer termő fajtáknál viszont a lombozat eltávolításának előnyei annyira egyértelműek, hogy ennek elvégzése feltétlenül javasolható. A levélzet visszavágásának másodlagos tünete, hogy a lombleveleitől megfosztott növények indafejlesztési erélye is jóval mérsékeltebb, mint a vissza nem vágott növényeké.  A szüret utáni lombeltávolítás előnyei:

– kedvezőbb lesz az oldalelágazások és a nyári levelek fejlődése,

– javulnak a rügydifferenciálódás feltételei,

– a fajták többségénél 5–20 %-os terméshozam-növekedéssel lehet számolni,

– hatékonyabb növényvédelmet tesz lehetővé, különösen az atka és a szürkepenész elleni permetezéseknél,

– könnyebben és hatékonyabban végezhető az ültetvény szüret utáni trágyázása és vegyszeres gyomirtása.

A levéltelenítés kedvező hatása nemcsak a fajták eltérő reagálásától, hanem a végrehajtás időpontjától is függ. Csak akkor várható kedvező hatás a tavaszi levelek eltávolításától, ha azt közvetlenül a szüret befejezése után, de legkésőbb július közepéig elvégzik. A későbbi időpontban végrehajtott lombeltávolítás gyengíteni fogja a szamóca növekedését, az oldalelágazások és a levelek képződését, valamint a következő évi termés mennyiségét. A levéleltávolítás kedvező hatása függ az azt követő nyári és őszi időjárás alakulásától is. A lombeltávolítás a szüret alatt elszaporodott gyomok ellen is közvetett védekezést jelent. A télen elszáradt levelek kora tavaszi eltávolítása az új levelek képződésének elősegítése céljából szintén javasolható ápolási munka. (baltazár)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …