Tojáskeltetés

Egy olvasónk kérdése alapján néztünk utána, hogy vajon milyen okból nem kelnek ki az ellenőrzött tojásból a csibék.

A tapasztalatok szerint a leggyakoribb ok, hogy a tojások megfáznak, illetve miután beindult az embrió kifejlődése a hőmérsékletük tartósabb ideig 30-35 Celsius fok alá csökken. Az ún. szemezett tojásban már elindult az embrio fejlődése, tehát a hőmérséklete nem mehet 30 fok alá. Egyébként legjobb 37 fokon és 50-60%-os páratartalmon tartani, illetve 12 óránként megforgatni őket. Ha ugyanis a tojás egyszer kihűl, annak vége.

A természetes keltetéskor a kotlós alakítja ki a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat és a hűtési periódusokat. A kotlós testhőmérséklete 39-40°C, a tojásoké a fészekben 37-39°C, a páratartalmat egyrészt a levegő páratartalma, másrészt a fészek anyaga, harmadrészt a kotlós biztosítja tollazata benedvesítésével! A hűtésről is a kotlós gondoskodik, mikor leszáll a fészekről enni, vagy inni, addig a tojások hűlnek. A forgatás is a fészekről le, illetve felszállás során történik, bár a kotlós közben is mozgatja és folyamatosan cseréli a külső tojásokat a belsőkkel.

Mesterséges keltetéskor a keltetőgépben kell megteremteni a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőellátást, a tojások forgatását és hűtését. A keltető hőmérséklete ugyancsak 37-38 °C között kell, hogy legyen. A hőmérséklet nagyobb mérvű ingadozása nem engedhető meg, mert az embrió a 41,5-42°C-on elpusztul, 28°C-on megáll a fejlődése. A tojásokat naponta legalább kétszer forgatjuk. Kézi forgatás esetén célszerű a tojásokra ráírni egy R (reggel) másik oldalára egy E (este) betűt, így biztosan nem tévesztjük el, melyik tojást forgattuk már meg. A tojások forgatásakor a hűtési fázist is elvégezzük ha legalább 10 percig nyitva hagyjuk közben a keltetőt.

A kelés a tyúktojásokból a 20-21. napon indul, amelyik tojás nem kel ki a tömeges pattogzás utáni napra, azt kidobhatjuk. Ezekből a tojásokból ha kel is ki csirke, gyenge elesett lassan fejlődő egyedeket kapunk, amelyek gyakran el is hullnak.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …