Az alma és a körte szüretelése

Az almát függetlenül attól, hogy milyen célra akarjuk szedni, fogyasztásra érett állapotban takarítjuk be. Szedési idő szempontjából legfontosabb az alma alapszíne, mértéke és mérete. Fontos, hogy a kocsány könnyen váljon el a termőrésztől, melynek a szedés mennyisége céljából is meghatározó a szerepe lehet. A nem kellően érett alma nehezen válik le a termőrésztől, mely, ha azzal együtt szakad le, kihathat a következő év termésére is. Hosszan tartó száraz, meleg időjárás esetén az alma gyorsan érik, melyet abból is észrevehetünk, hogy el kezd az alma hullani.

Az alma érettségét a gyümölcs húsának keménysége és illata is jelzi. A nyári és az őszi fajtákat „teljes érettségben”, míg a téli fajtákat „biológiai érettségüket” megelőző időpontban szedjük. Kutatók megfigyelései szerint a túl korán való gyümölcsszedés után – a tárolás során – a termés gyorsan fonnyad és az utóérés alatt az íz- és illatanyagok is kevésbé fejlődnek ki. Viszont korán se szüreteljünk, mert ebben az esetben nagyobb lesz a gyümölcs hullása, másrészt azért sem, mert pl. a túlérett alma és körte nyomásra érzékeny, és csak rövid ideig tárolható ép állapotban. Idősebb kertészek megfigyelése, hogy ha az almafákon nagy termés van – azaz sok az apró alma – a gyümölcsök jobban tárolhatók, mint a kevesebb termésnél a „darabosabb”, nagyobb gyümölcsök.

A közkedvelt jonatán alma gyakori betegsége a „jonatánfoltosság”. Ilyenkor a gyümölcsön kerek alakú 2–3 mm nagyságú foltok keletkeznek. A jonatánfoltos alma nem kerül exportra. A tárolás során a gyümölcs húsában keserű ízű, besüppedő barna foltokat, a „tapló foltosságot” általában a kalcium hiánya idézi elő. A nagyobb gyümölcsök fogékonyabbak erre a betegségre, mint az apróbbak. A kutatások szerint védekezésül szüret előtt 8–10 naponként 0,5–0,6%-os kalcium-nitrátos permetezéssel segíthetjük az alma héjában a kalciumtartalom növelését.

A körte betakarítása során az almához hasonlóan itt is eltérő érettségben szedjük a közvetlenül frissfogyasztásra szánt fajták gyümölcsét és a téli tárolásra szánt termést. A megfelelő szedési időpont meghatározásához a helyi tapasztalatokon túl a gyümölcshús szilárdsága, a keményítőtartalom és a héj színe adhat megfelelő támpontot. Fontos a jó időzítés, mert a körte éretlenül leszedve rosszul tárolható, és élvezeti értéke sem lesz jó. A túlérett körték pedig lisztesedhetnek és szotyósodhatnak. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …