Teleltessük át a sárgarépát szabad földben

A sárgarépa a kertben is átteleltethető. A saját termesztésű sárgarépának párja nincs. Bizonyára minden kertész így gondolja ezt. Ha már annyi munkát és energiát fektettünk a konyhakert gondozásába, nem csoda, ha mindent szeretnénk megtenni azért, hogy a termés, köztük a sárgarépa is épségben eltartható legyen a téli hónapokban.

Bár a sárgarépa lefagyasztva vagy konzerválva hosszabb ideig eltartható, ezek az eljárások rendszerint megfosztják friss ropogósságától, ha pedig a kamrában próbáljuk télen tárolni, gyakran tönkremegy, megrothad.

Tudunk azonban még egy jól bevált módszert: tároljuk a sárgarépát egész télen a kertben, méghozzá a földben. Ennek az előkészítése mindössze néhány egyszerű lépésből áll.

Ami a legfontosabb

Első lépésként alaposan ki kell gyomlálnunk az ágyást. Ahhoz tehát, hogy a sárgarépa megérje a következő évet, az összes gyomnövényt ki kell irtanunk a veteményesből. Következő lépésként az ágyást takarjuk be jó vastagon, szalmából vagy levelekből álló mulccsal. Ha a földben teleltetjük át a sárgarépát, a föld feletti része végül a hideg hatására el fog halni. A föld alatti része viszont sértetlen marad, és azután is finom és ízletes lesz, miután a csúcsa elfagyott. Ekkor már csak az okozhat némi gondot, hogy megtaláljuk az ágyásban a sárgarépát. Éppen ezért érdemes még a mulcsozás előtt megjelölnünk a sárgarépa helyét.

Ezek után már csak annyi teendőnk lesz, hogy időről időre behozzuk a kertből a konyhai felhasználáshoz szükséges mennyiséget. Esetleg azt fogjuk tapasztalni, hogy a tél előrehaladtával a sárgarépa egyre édesebb lesz. Ennek oka, hogy a növényben lévő cukrok elkezdenek koncentrálódni azért, hogy a répa túlélje a hideget.

 

Ha beköszönt a tavasz…

A sárgarépát egész télen át a földben hagyhatjuk, de legkésőbb kora tavaszig érdemes valamennyit felszednünk. Amikor ugyanis beköszönt a tavasz, elkezd virágozni és ehetetlenné válik.

Ha a földben teleltetjük át, az év legnagyobb részében élvezhetjük a saját termesztésű, friss, ropogós sárgarépa ízét. Az ilyen módon való átteleltetés nem csupán egyszerű, de igen helytakarékos megoldás is, amellyel akár már idén próbát tehetünk.

 

Védjük a rágcsálóktól

Persze előfordulhat, hogy a finomságra a rágcsálók is rákapnak, és nem sok marad a termésből a gazdának. Az egerekből és más rágcsálókból néhány kertész mérgekkel próbál megszabadulni, de ez a kertben nem a legjobb megoldás.

Az egér mellett, amely lyukakat váj a földbe, és nagy üregeket szaggat a gyökerekben, különféle rovarok is károsíthatják a sárgarépát. Ilyenkor agrotechnikai módszereket, népi módszereket, csapdák készítését ajánljuk. Íme egy ötlet: vásároljon egy háromliteres üveget, alaposan kenje meg a belső falakat növényi olajjal, tegyen bele egy darab sajtot vagy kolbászt, és tegye rá az ágyásra úgy, hogy a nyaka kissé felfelé nézzen. A rágcsálók megkóstolják a csalit, bemásznak az üvegbe, de nem tudnak kijutni a tartály csúszós falai mentén.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …