Philodendron andreanum

A filodendronok népes nemzetsége

Egy 2015-ös adat szerint a filodendronok, más néven levélfák, (latinul: Philodendron M.) népes nemzetségébe 489 faj tartozik. Elvileg valamennyi faj lehetne dísznövény is, azonban szobanövényként sokkal kevesebbet termesztünk. Ennek oka, hogy a legtöbb faj pára- és melegigényes, amit szobai körülmények közt nem tudunk megteremteni. A szobanövénykedvelők filodendronnak hívják a monszterát, más néven a könnyezőpálmát (latinul Monsteradeliciosa) is, de ez a megnevezés téves. A nemzetség elterjedési területe Amerika trópusi és egyenlítői esőerdei. Többnyire a fára kúszó, léggyökeres lián, részben pedig a fél-epifiton fajok tartoznak ide. A kisebb levelűek közül lakásokban ámpolnanövényként nagyon jól beváltak a kevés fényt igénylő, kúszó hajtású fajok. A nagyobb levelűeket rácsra, támasztékra vezetjük. Nagyon szépek azok a fajok, melyek nem kúszó növésűek, alacsonyak, kis törzsűek, nagy levelűek és hosszú levélnyelűek.

A filodendronok szobanövényként használt fajai jól fejlődnek a világos, télen mérsékelten meleg szobában. Télen, a jól fűtött szobákban némely fajnál a levélszélek beszáradhatnak, ezt a jelenséget rendszeres permetezéssel meg tudjuk akadályozni. Télen, a hűvösebb szobákban mérsékeljük az öntözést. Sok faj a levelek barnulásával reagál a hőingadozásra, sőt akár el is pusztulhat. A szobák szellőztetésekor ezt vegyük figyelembe. A filodendronok levelein lerakódott port rendszeresen mossuk le, vagy puha ruhával esetleg szivaccsal töröljük le.

Öntözzük rendszeresen és bőségesen. Az öntözést úgy végezzük, hogy a növény földlabdája teljesen átnedvesedjen. Ez nagyon fontos a már kifejlett, nagyobb cserepekben tartott egyedeknél, mert ha a nagy edényben csak a talaj felső része nedvesedik át, alul a gyökerek a szárazságtól szenvednek, akkor ennek a levelek sárgulása, pusztulása lesz a következménye. Előfordulhat, hogy minden egyes új levél kifejlődésekor az alsó elszárad. Ennek oka a nem megfelelő öntözés, ill. tápanyagellátás.

Ezeket a növényeket a nyári időszakban se tegyük ki szabadba, mert a közvetlen napfényt nem tűrik, a szél pedig még árnyékos helyen is kárt okozhat a leveleikben.

Talaja legyen tápdús. Nagyon jól megfelel neki a lombföld, az érett trágyaföld, a jó minőségű komposztföld. Bármelyiket használjuk is, keverjünk hozzá 8–10%-ban folyami homokot.

Növényeinket nyáron, a vegetációs időszakban kéthetente tápozzuk komplex műtrágyával, esetleg levéltrágyával. Trágyázáskor minden esetben tartsuk be a használati utasítást.

Szaporításuk nagyon egyszerű: 1-2 rügyes szárdugványokkal bármely időpontban tömegesen szaporítható. A nem kúszó fajokat magról szaporítjuk.

Számottevő betegségei és kártevői nálunk nem ismeretesek. Ebből a szempontból nagy tűrőképességű fajok tartoznak ide.

Szobanövényként használt leggyakoribb fajok:

Philodendron andreanum – mérsékelten kúszó növekedésű faj, levelei hosszúkásak, szív alakúak, bársonyos sötétzöldesek, -barnásak, a levélerek világoszöldek, a szobai üvegház szép és értékes nővénye.

Philodendron andreanum

Philodendron asperatum – kúszó növekedésű faj, levelei 15–25 cm hosszúak, szív alakúak, ezüstös színűek, az erek mentén sötétzöldek, a szobai üvegház szép díszei.

Philodendron bipinnatifidum – szeldeltlevelű, nem kúszó növekedésű faj, levelei hosszúnyelűek, zöldek, sűrűn egymás mellett fejlődnek a rövid törzsön, az idősebb növények igen nagyok, szobákban mutatósak, magról is szaporítható.

Philodendron elegans – kúszó növekedésű faj, hengeres, hosszú levélnyélen ülnek a nagyon mélyen szárnyas levelei, melyek már-már a páfrányra emlékeztetnek, szobákban szép és értékes növények.

Philodendron erubescens – pirosló, kúszó növésű, nagyon jól fejlődő faj, vöröses színű hajtásán sok léggyökér fejlődik, levelei fénylő zöldek, hosszúkás szív alakúak, a fonákjuk pirosas, fiatal levelei szintén pirosas színűek, szobákban szép díszítő hatású növények.

Philodendron sanguineum – kúszó növény, szobában futassuk támasztékra, ha túlfejlődik, egyszerűen vágjuk vissza, a visszavágott részekből készítsünk dugványokat, levelei nagyok, széles-lándzsásak, fénylő zöld színűek, levélnyelei hosszúak, a világos és állandóan meleg lakások kitűnő szobanövénye.

Philodendron scandens – szívlevelű – kúszó növésű, vékony hajtású faj, levelei sötétzöldek, kicsik, szív alakúak, aránylag jól tűri a száraz szobalevegőt, s kevesebb fényben is jól fejlődik, hajtásai vezethetők rácsra, de ámpolnanövényként is használható.

Philodendron-scandens

Philodendron squamiferum – pikkelyes – kúszó növésű, levelei bőrneműek, fénylő sötétzöldek, különleges alakúak, a levél nyelét pikkelyek borítják, kimondottan párás levegőt igényel, ezért a szobai üvegházak érdekes növénye.

Philodendron surinamense – kúszó növésű, vékony, elágazó hajtású, gyors fejlődésű faj, levelei kicsik, szív alakúak, bársonyos zöldes barnák, pára és melegigényes faj, a szobai üvegház szép ámpolnanövénye, ennek a fajnak gyakori kártevője a tripsz.

Monstera deliciosa – monsztera

Monstera deliciosa

A monsztera nem tartozik a filodendronok népes családjába, de a növénykedvelők többsége ezt a növényt is filodendronként ismeri. Hazája Amerika trópusa és Mexikó. Az esőerdők liánnövénye, kúszó törzsén hosszú léggyökerek fejlődnek, amelyek, ha elérik a talajt, táplálékfelvevő gyökérré alakulnak, és a növény támasztékául is szolgálnak. Levelei nagyok, karéjosak, bőrneműek, fénylő zöldek. A magoncok vagy a dugványok fiatal levelei szív alakúak és nem karéjosak. Idősebb növényeken az ilyen levelek a fényhiányt vagy az elkésett átültetést, talajuk tápanyagszegénységét jelzik. Jól fejlődik a világos, télen mérsékelten meleg szobában. Kedvező helyen évente virágot is hoz. A virágok, vagyis a nagyméretű torzsvirágzatuk, az idősebb növények leveleinek hónaljában rövid száron fejlődnek.

A monsztera jól tűri a száraz meleg szobalevegőt, ezért belső terek díszítésére általánosan alkalmazható. Vegyük figyelembe, hogy nagy helyet foglal el.Szaporítható 2-3 rügyes szárdugványokkal. Nagyüzemek magról szaporítják. A magvakat Mexikóból rendelik. Talaj-, tápanyag- és vízigénye megegyezik a filodendronoknál leírtakkal. Betegségekre és kártevőkre kevésbé érzékeny, kivételt képeznek a pajzstetvek.

Kép és szöveg: Farsang István

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …