Tavasziak a Limagrain kínálatából

A Limagrain Slovakia Kft. 2023-as termesztési szezonra szánt tavaszi vetésű szántóföldi növényeinek vetőmagkínálatával ismerkedhettek meg november végén Nyitrán az érdeklődő gazdák. Ondrej Takáč a cég szlovákiai képviseletének vezetője bevezetőjében arról tájékoztatott, hogy a Limagrain Central Europe Cereals Kft. csehországi és szlovákiai képviseletének 2021-ben történt fúziója után Limagrain Slovakia Kft. a hazai vetőmagpiac meghatározó tényezője lett a szántóföldi növények szegmensében. Repcében, a tavaszi árpában és az őszi búzában is piacvezető pozícióban van a szlovákiai és a cseh piacon, és az élcsoportba tartozik (3-4.) a kukorica és a napraforgó szegmensben is.

A kukorica kelendő

Annak ellenére, hogy az idei aszály számos termőhelyen nagyban befolyásolta a kukoricatermesztés eredményeit, ennek a szántóföldi növénynek a termesztése továbbra is jövedelmező, állapította meg Jiří Matuš, a Limagrain illetékes termékmenedzsere. A növény termesztésének jövedelmezőségét alapvetően a kereslet és a kínálat valamint az értékesítési ár alakulása befolyásolja. A kereslet-kínálati viszonyokat az elért hozamok határozzák meg, amelyek alapja a minőségi vetőmag. Az idei eredményekben a szárazság nemcsak nálunk, hanem pl.  Magyarországon, Franciaországban és Németországban is éreztette hatását. Statisztikai adatok szerint Szlovákiában 2022-ben mintegy 800 ezer tonna kukorica termett, ami az előző évek átlagához képest jelentős visszaesést jelent, s mivel hasonló csökkenésre számítanak Európa további országaiban is, így várhatóan a kukorica iránt fokozottabb kereslet alakulhat ki, aminek alapján a jelenlegi 330-340 eurós tonnánkénti ár feltehetően a következő szezonra is érvényes lesz.

A Limagrain kukoricanemesítési programjából ebbe a térségbe a terméshozamok növelése mellett az alacsony nedvességtartalomra és a kontinentális feltételek közötti stressz-, ill. szárazságtűrésre összpontosító szemes kukorica fajtakínálatba a FAO 300-450 éréscsoportba tartozó hibrideket soroltak be.  A legkorábbi érésidejű LG 31.305 (FAO300) elsősorban kiváló vízleadó képessége alapján került a kínálatba. Főleg a répatermesztő körzetekbe, illetve gyengébb talajokra ajánlott. Hozamképességét a szárazabb évjáratokban is megőrzi. A következő termelési szezon újdonsága, az LG 31.325 Limagold (FAO 320) eddigi vizsgálati eredményei alapján szép reményekkel kecsegtet. Vállalati kísérletekben a szárítási költségek leszámítása után is csaknem 3 ezer eurós jövedelmet produkált hektáronként. Ugyanebbe az éréscsoportba tartozik az LG 31.330 (FAO 320), amely kedvezőtlenebb termőhelyi feltételek között is megbízhatóan teljesít. Stabil hozam- és erőteljes vízleadó képessége alapján ugyancsak jövedelmező a termesztése. Az LG 31.377 (FAO340) a termelők körében bevált hibrid folyamatosan igazolja stabil hozamképességét , az LG 31.390 (FAO380) elsősorban szárazságtűrésével tűnik ki. Egyúttal silóként is felhasználható. A jelenlegi kínálatban a legjobb hozamképességű szemes hibrid egyértelműen az LG 31.415 Invador (FAO 410), amely az idei aszályos feltételek között is bizonyította termőképességét. Főleg az ország déli részén produkált szép eredményeket (pl. a dunaszerdahelyi  Agrolens Kft. 14,8 t/ha), de a gyengébb termőhelyeken is stabilan teljesített. A kedvező termőhelyi feltételek közé és intenzív termesztéstechnológiába, vagyis az intenzív dél-szlovákiai térségekbe ajánlott az LG 31.455 Lineade (FAO 450), amely kiváló termőképességgel és vízleadó képességgel biztosítja a termesztés jövedelmezőségét. Erről többek között a lakszakállasi szövetkezetben is megbizonyosodhattak, ahol 13,5 tonnás átlagot értek el 18,9 %-os nedvességtartalommal.

Minőségi árpafajták

A sörárpa termesztés és a malátagyártás helyzetét elemezte előadásában Marián Šternocký, a Heineken felvásárlási részlegének vezetője. Bevezetőben többek között felhívta a figyelmet a sörárpa vetésterületének csökkenésére, az EU-ban 2018-ban 7,42 millió hektáról 5,16 millió hektárra csökkent.  Szlovákiában a helyzet még aggasztóbb, lévén, hogy 2022-ben a sörárpa vetésterülete az előző évek átlagához képest 20 százalékkal lett kisebb. A sörárpa feldolgozását nálunk hét malátagyártó üzem végzi, ezek éves szinten 299 ezer tonna malátát állítanak elő, ehhez 375 ezer tonna sörárpára lesz szükségük. Ennek több mint 71 százalékát a hazai termelés biztosítja, a többit behozatalból pótolják. Az idei sörárpa minősége a szárazság ellenére nagyon jó, állapította meg az előadó. Hozzátette, hogy a feldolgozásra kerülő tavaszi sörárpafajták közül idén az Overture áll az élen több mint 50 %-os részesedéssel, második az LG Tosca (13,6 %), harmadik a Tango (4,1 %). Az őszi vetésű sörárpák közül a Casanova tartja vezető pozícióját (13,6 %). Kiemelte még a Marysell fajtát, amely idén került fel a Heineken ún. Zöld listájára (felvásárlásra javasolt fajták). A Limagrain sörárpa fajtái a Heineken által feldolgozott fajták 87 %-át teszi ki.

A Heineken továbbra is a kiemelt minőségű sörárpafajták felvásárlásában érdekelt, amelynek alapja a minőségi vetőmag. Az elkövetkező szezonban továbbra is az Overture, LG Tosca, Soulmate, Sunshine és Tango fajták lesznek a felvásárlás kedvezményezettjei, mellettük korlátozott mennyiségben az Odyssey, Malz és Kango fajták is lehetúsôget kapnak. Az őszi vetésűekből a KWS Scala, Marysell és az SYTepee, illetve korlátozott mennyiségben a Casanova, Wintmalt és Malvinta ajánlottak a felvásárlásra.

Csiszolt gyémántokhoz hasonlította a jelenlegi kínálatban szereplő sörárpa fajtákat Stanislav Doležal, a Limagrain marketing és regisztrációs osztályának vezetője, aki a tavaszi árpafajták kínálatából az LG Tosca és az Overture, illetve a hrubčicei nemesítésű LG Stamgast és LG Slovan új fajtákra hívta fel a figyelmet. Az LG Tosca kiváló sörárpa minősítéssel rendelkezik (8,5), beltartalmi értékei ugyancsak megfelelnek a malátagyártók által megkövetelt legmagasabb minőségi követelményeknek. Így került fel a Heineken sörgyár ún. Zöld listájára, ezen kívül a nagyszombati Lycos és a pilzeni Prazdroj is a felvásárlási listáján tartja. A fajtavizsgálati kísérletekben kitűnő eredményeket produkált az ún. előszemek hozamában (az átlaghoz képest 105-128 %), hozamképességét többek között az Agro-Valaliky társaság által elért 5,3 tonnás hektárhozam is alátámasztotta. Hozamképessége mellett kiváló egészségi állapot, a lisztharmat elleni rezisztencia (MLO) és a levélbetegségekkel szembeni ellenálló képesség jellemzi.

Az Overture továbbra is a legelterjedtebb tavaszi árpafajta nálunk, ezt kiemelkedő minősége, magas szintű extraktum-tartalma is biztosítja. A Heineken zöld listáján szintén rajta van, jelenleg az általa felvásárolt tavaszi  árpafajtáknak több mint 50 százalékát teszi ki. A nagyszombati Lycos, a pilzeni Prazdroj, a nagymihályi és a lévai malátagyár is felvásárolja. Hozamképességét különböző termőhelyi feltételek között is stabilan megtartja, magas előszem-tartalma, és ezermagtömege van.  A lisztharmattal szemben rezisztens, a barnafoltossággal és az árparozsdával szemben ellenálló.

Csehországi nemesítés, a hrubčicei nemesítő állomás terméke két új árpafajta, az LG Stamgast és az LG Slovan. Ezeket már Zděnek Šonský a cég kalászosokkal foglalkozó divíziójának vezetője  mutatta be. Az LG Stamgastból készült maláta elsősorban a hagyományos, kisebb alkoholtartalmú  sörfajták gyártásához ajánlott. Tavaly vették nyilvántartásba. Tavaszi vetéssel 7,37 t/ha hozamot, őszi vetéssel 9,07 t/ha hozamot adott az idei kísérletekben, átlagosan 1-1,5 tonnával meghaladva az átlagot. Az LG Stamgast iránt a pilzeni Prazdroj és a Soufflet csehországi malátagyára mutat fokozott érdeklődést. Hozamképessége mellett lisztharmat elleni rezisztenci§val, a rynchospóriumos levélfoltossággal, az árparozsda és a fuzárium elleni ellenálló képességgel rendelkezik.

Az LG Slovan idén került be az engedélyezett fajták jegyzékébe. Kiemelkedő hozamképességét a kísérletekben elért 115-120 %-os eredményei támasztják alá, kiváló egészségi állapottal, lisztharmattal szembeni rezisztenciával, a ledőléssel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik.  Tulajdonságai alapján a Malz fajta váltótársa lehet.

A tavaszi sörárpafajták kínálatában további fajták is szerepelnek, ezek közül a Tango a napjainkban egyre népszerűbb őszi vetésekben kiváló termőképességről tett bizonyságot, a nyírői Agromarktban pl. 2 tonnával magasabb hozamot adott a tavasziakhoz képest.

A Laudis 550 az átlaghoz viszonyítva 100-110 %-os teljesítményei alapján a legelterjedtebb fajták közé tartozik nálunk (3.) és Csehországban (2.). Az LG Ester új fajtaként ugyancsak kiváló termőképességgel rendelkezik, a kísérletekben a takarmányárpák hozamait is meghaladó eredményeket ért el. (Veľké Ripňany – 8,24 t/ha). Lisztharmat elleni rezisztencia, ledőléssel szembeni ellenálló képesség, magas ezemagtömeg-szám jellemzi.  A termelők bizalmát továbbra is élvezi a Kangoo, amely még mindig az egyik legelterjedtebb fajta nálunk.

A takarmányozásra alkalmas tavaszi árpa fajták közül Stanislav Doležal kiemelte az LG Belcanto-t, amely kiváló hozamképessége mellett a malátagyártásra is alkalmas tulajdonságokkal is rendelkezik. Hozamképességét az átlaghoz képest 112-115 %-os eredményei igazolják, a gyengébb termőhelyeken is megbízhatóan teljesít. Őszi vetéssel 9 t/ha feletti hozamot adott (Veľké Ripňany). Az ökológiai termesztésbe is alkalmas.

LGAN Milk+ hozadéka a tejtermelésben

Az ide szárazság és a nagy forróságok a silókukorica állományokban is éreztették hatásukat. A következmények szempontjából érdemes megvizsgálni, hogyan alakultak az egyes minőségi mutatók, főleg az emészthető rostanyagok és a keményítőtartalom szempontjából Limagrain siló hibridek szempontjából, szögezte le Demeter Attila a Limagrain területi képviselője, aki bevezetőjében elmondta: a silóhibridek lényeges tulajdonságainak mérésére és kimutatására a Limagrain külön mutatót használ, amit Limagrain Animal Nutrition Milk+ néven vezettek be a köztudatba. Ez az indexszám gyakorlatilag azt mutatja, hogy egy fejőstehén mennyi tejet képes adni egy hektárnyi területről betakarított silókukoricából. Ez a mutató mind zootechnikusi mind pedig agronómiai szempontból értékeli az adott silóhibrid tejtermelésre való hozadékát. A Limagrain LG 31.268  silóhibrid potenciálját Európa 35 térségében végzett összehasonlító kísérletben mérték, amelyekből kiderült, hogy a kontroll hibridekhez képest az emészthető rostanyag tekintetében jelentősen meghaladta azokat (54%), és a szárazanyag-tartalma tonnánként1347 liter tejet produkált (kontroll – 1200 l), az összesített Milk+ mutató (az 1 hektárról produkált tej mennyisége) 5000 literrel haladta meg a kontroll hibridek eredményeit. Hasonló adatokat produkáltak a csehországi vizsgálatok, amelyekben a Szlovákiában is termesztett LG 31.277 hibridhez  20 424 literes teljesítmény tartozott a kontroll hibridek 18900 literes átlagához képest.

A siló hibridek kínálatában a Diginity (FAO 175) szuperkorai érésidejű hibrid a hegyaljai körzetekbe ajánlott, az LG 31.217 (FAO 220) jellemző tulajdonsága a szemek és a zöldanyag megfelelő aránya. Az LG 31.224 (FAO 230) hibridet  gyors kezdeti növekedés és a hideggel, valamint a szárazsággal szembeni fokozott ellenálló képesség jellemzi . A már említett LG 31.277 (FAO 280) kiváló korai hibrid. Az LG 31.331 (FAO 340) új, perspektív nemesítés, jelenleg a legjobb minőségű szárazságtűrő silóhibrid, amelynek tulajdonságait a környező országokban (Magyarország, Románia, Szerbia) is megerősítették a vizsgálatok. Vállalaton belüli vizsgálatokban két évvel ezelőtt 28898 liter tejet produkált egy hektárról. Az LG 31.295-öt váltja a kínálatban. Az LG 31.383 (FAO 370) legfontosabb tulajdonsága a rostanyagának kiváló emészthetősége és magas keményítőtartalma, valamint szárazságtűrése. Szükség esetén szemesnek is meghagyható.  Az LG 31.479 (FAO 400) magas, erőteljes, jól levelezett siló hibrid, amely hozamképessége mellett a kései vegetációs fázisban is jól tartja a szárazanyag és a keményítő arányát. A termelők körében ismert és bevált Shannon (FAO 420) valamint Aapotheoz (FAO 500) tulajdonságait a termelők bizalma igazolja vissza, nem véletlenül tartoznak a legelterjedtebb hibridek közé. A következő szezonban az LG 31.459 Shannon-hoz hasonló kiváló egészségi állapotú hibrid is kiegészíti a kínálatot. Az LG legkésőbbi hibridje, az LG 31.555 (FAO560) az intenzív feltételek közé ajánlott, de extenzív viszonyok között is jól teljesít, sőt szemesnek is meghagyható.

A fehérje növények legfontosabb tulajdonsága, hogy a termésükön túl a talaj szerkezetét is kedvezően befolyásolják. Az LG kínálatában ezen a területen öt borsófajtát prezentáltak, nevezetesen az Audit, Abarth, Boxer, LG Aspens sárga termésű és a Kingfisher zöldszemű fajtát. Közülük az Audit fehérjetartalma érdemel említést (24 %), az Abarth a legkorábbi érésidejű egyúttal a lisztharmattal szemben is ellenálló, a Boxert a ledőléssel szembeni állóképessége minősíti, az LG Aspens szemesnek és zöldtakarmányként is alkalmas. A Kingfishert ugyancsak erős szár és a termésének nagyon jó emészthetősége miatt ajánlott termeszteni. A szóják közül említést érdemelnek az Isabella és Avenida hibridek, ezekből egyelőre kevés a vetőmag. Az olajlen fajtákból az ismert Lola és a Libra mellett a következő szezonban az Aquaris egészíti ki őket, tulajdonságai közül koraisága és olajtartalma említhető. A tavaszi tritikálé fajtákból a Somtri-t 110 cm magas szára jellemzi, szemesként és zöldtakarmányként is kihasználható. A Puzon az ökológiai termesztésbe is alkalmas.

Mayer Szilvia, az LG területi képviselője a napraforgó hibridek kínálatát ismertetve megállapította, hogy a hagyományos fajtákat fokozatosan kiszorították az Express és a Clierfield, valamint a Clierfield Plus technológiák követelményeihez kinemesített napraforgó hibridek. Az Express technológiába az LG 50.479 SX nagyon korai érésidejű, kiemelkedő hozamképességű hibrid javasolt, nagyon jó a szárazságtűrése is. Jól viseli a hidegebb időjárást, ez a korai vetéseknek kedvez, jó egészségi állapot és a gombabetegségekkel szembeni ellenálló képesség is jellemzi. Megfelelő körülmények között akár deszikkálás nélkül is betakarítható. Az LG 58.630 CL korai ugyancsak nagy hozamképességű hibrid, idén került a nyilvántartásba. Intenzív feltételek közé, kötöttebb talajokra alkalmas. A csehországi hozamvizsgálati kísérletekben a 3. helyen végzett.  Az LG 50.550 CLP szintén újdonság, a kevésbé kedvező feltételek között is megbízhatóan teljesít, az összes termőhelyen stabil eredményeket produkált. A kifejezetten magas olajtartalmú hibridekből az LG 54.92 HO CL, a hagyományos hibridek közül pedig a szárazsággal és a betegségekkel szemben nagyon jó ellenálló képességgel rendelkező LG 54.78 is megtalálhatók a kínálatban.

Kép és szöveg. szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …