Előkészületek az oltáshoz

Ha a gyengén termő, vagy nem megfelelő fajtájú gyümölcsfát át szeretnénk oltani, az oltóágakat ebben a hónapban ajánlott beszerezni. Ezeket a saját állományunkból, vagy ismerősöktől,, szomszédoktól is beszerezhetjük. Oltóágnak a fa déli oldalán növő erőteljes egyéves hajtásokat vágjuk le, ügyeljünk arra, hogy az oltóágakon a szemek jól fejlettek és szorosan egymás mellett legyenek. Az oltóágakat a szabadban árnyékos helyen, lehetőleg nedves közegben tárolhatjuk, ügyelve arra, hogy ne érje őket a nap. Megoldásként megfelel, ha beássuk őket a földbe, hogy hosszúságuknak csak az egyharmada látszódjon ki. A hűtőben is tárolhatjuk őket, ha egy nyirkos újságpapírba és műanyag zacskóba betekerjük. Egyúttal rendszeresen ellenőrizzük, hogy kellően nyirkosak maradjanak. A kiszáradt oltóvesszők ugyanis nem alkalmasak oltásra.

Az átoltásra szánt gyümölcsfákat már most készítsük elő – végezzük el a korona visszametszését. Az ágakat erősen metsszük vissza, és ügyeljünk arra, hogy a koronát a gyümölcsfajnak megfelelő szögben alakítsuk ki. A csonthéjasoknál és a körténél ez 80–90 fok, az almánál 100–120 fok. Visszametszéskor a korona belsejében levő ágakat teljesen távolítsuk el. Néhány ún. szívóhajtást azonban egészben meghagyunk, hogy a korona a nagymértékű felületvesztésének kedvezőtlen hatásait a tavaszi induláskor ellensúlyozzák. Később ezeket is eltávolítjuk.

Az alma- és körtefák ritkítására is ez az időszak a legalkalmasabb. A fák ritkításra általában azért van szükség, mert a fenntartó metszést valamilyen ok miatt elhanyagoltuk, és a korona besűrűsödött. A ritkításkor távolítsuk el az összes befelé növő ágat, beteg hajtást, valamint a konkurens hajtásokat. A cél az, hogy olyan állapotot érjünk el, ami által a korona belsejébe minél több fény juthat. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …