Talajjavításnak indult, de aztán felülmúlta a várakozásainkat

PR CIKK

Mennyi kén kell a növényeknek?

A granulált kénezett búzák itt 8,5 tonna/ha felettiek.

Sokéves munkám után – most azt kell mondjam – nem tudom. Azt éreztük, hogy csak egy kicsit léptünk  előbbre, ha kénes nitrogént, kénes lombtrágyákat használtunk, de az igazi áttörést nem ez eredményezte. Láttunk szép eredményeket, de olyat, amit Agárdon (Fejér megye, a Velencei-tó déli része) nagyon ritkán.

Idén csak granulált kén és nitrogén 

Közel 500 hektáron úgy döntött a termelő, hogy 2022 nyarán csak granulált ként és majd nitrogént fog szórni, a repce, a borsó, a búza és az árpa elé. Kicsit lúgos, közepesen magas sótartalmú, humuszban is közepesen ellátott vályogtalajokon termelnek errefelé. A korábbi években hiába volt egyre több tápanyag, az eredmények jó–közepes szinten megrekedtek. Olyan érzés lett úrrá az emberen, hogy a talaj megeszi a műtrágyát és a pénzt is.

Mennyi kén jutott ki?  

A termelő ezért úgy döntött, hogy 100 kg/ha mennyiségben szór granulált ként, amivel 90–93 kg/ha elemi kén jutott ki. Számításaink szerint ez 2–3 évre akkor is elég, ha repce, borsó kerül a vetésforgóba, és magas lesz a betakarított termésmennyiség. Ezt a 100 kg-nyi ként sekélyen dolgozták be nyár végén és ősszel. Szerencsénkre a talaj is az év jelentős részében nedves volt, fokozatosan tudott a kénszemcse oldódni.

Az árpák itt elérték a 9,5 tonna/ha feletti mennyiséget.

Mindenhol ez lenne a „csodaszer”?

Egyre inkább úgy gondolom, igen. A kén, főleg, ha ilyen sok a csapadék, kimosódik a talajból. A növényeknek nem elég az egyszeri kénes nitrogén vagy a kénes lombtrágya. A növények ideális kénellátottságára nem csak 1–2 hónapig van szükség, hanem a teljes vegetáció alatt. És az is elképzelhető, hogy leginkább az érés, a szemtelítődés időszakában. Ekkorra pedig a szulfát formula már gyakran elfogy, a gyökérzónát elhagyja.

Szórjunk tehát ként?

Azt gondolom, hogy igen. A lúgos-meszes talajokon akár 100–150 kg/ha dózisban is használhatjuk, a semleges vagy enyhén savanyúakon pedig a 60–100 kg/ha mennyiséggel 2–3 évre letudhatjuk a kénpótlást. Ennél olcsóbb megoldás a kénezésre pedig biztos nem létezik.

A kén savanyít?

A kukoricák is szépen néznek ki. Sokkal jobban bírják a nagy melegeket, mint máshol!

Igen, az elemi kén savanyítani fog, de minden műtrágya savanyít.

Ha MAP-ot, kálisót vagy NPK-t szórunk, az is savanyít. Mégis, azt kell, hogy mondjam, a kén máshogy dolgozik a talajban. A növényekből májusban szedtük a leveleket, és szinte az összes tápanyag tökéletes szinten volt (a foszfor is). Ami kicsit lehetett volna több, az a magnézium és a vas. De hát ilyen a lúgos, szikbe hajló talaj.

9,7 tonna árpa, 5,5 tonna fejtőborsó

Aki ismeri a számokat, az tudja, hogy a fenti számok, valamint a 8,5 tonnás búza, a 4,5 tonna feletti repcék idén (is) a jó kategóriába tartoznak. Talán a beltartalom kicsit lehetett volna jobb, de ez a Dunántúl. Itt sokkal kevesebb volt a napsütés, és szinte mindenki kapott egy-egy olyan esőt, ami vitte a sikért, odatett a hektósúlynak.

 

Talaj kémhatása (pH) és a tápanyagok felvehetősége.

Miért probléma a lúgos-meszes talaj?

Azt tudjuk, hogy a növények inkább az enyhén savanyú, vagy semleges kémhatású talajokon érzik magukat jól. Amikor egy talaj elindul a lúgosodás felé, ezzel párhuzamosan a tápanyagok felvehetősége is jelentősen csökken. Nagyon vagy alig felvehető a foszfor, jelentősen csökken a kálium, magnézium és a kén szintje a növényben. Szinte állandósul a vas, a cink a mangán hiánya, amelyek így együtt, már lombon keresztül is nehezen pótolhatóak. Lassabban fejlődnek a növények a lúgos talajokon, és a stresszhelyzeteket sokkal nehezebben vészelik át.

KÉN elővásárlási akció, Vulcan Profi Smax termékre

A VulcanAgro Kft. elővásárlási akciót hirdet kénes talajjavító és termésnövelő anyagokra.

A Vulcan Profi Smax esetében az ár 24 tonnás mennyiségre vonatkozik és tartalmazza a szállítás költségét is.

Az ár tartalmazza a szállítás és az IBC tartály költséget is.

Az akció részleteiről érdeklődjön szaktanácsadóinknál.

Az akció visszavonásig vagy a készlet erejéig érvényes.

További információ: www.vulcanagro.sk

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …