Takarmányozási rokonánál igényesebb a csemegekukorica

A 80-as évektől kezdve egyre népszerűbb kiskerti növény a csemegekukorica. Takarmányozási célra nevelt rokonához képest igényesebb, ezért nem árt betartanunk az alábbi tanácsokat.

A magas és egyenes szárú csemegekukorica a fűfélék családjába tartozik, a takarmányozási célra termelt kukoricának közeli rokona, attól egy recesszív gén jelenléte különbözteti meg, aminek következtében nagyobb a cukortartalma. Eltérés még, hogy igényesebb, kisebb termetű, hajlamos az oldal- vagy fattyúhajtás nevelésére és a szemek éretten ráncosodnak.

Egy kis biológia óra: A kukorica hím- és nővirágai ugyanazon a növényen, de külön virágzatban és különböző helyen fejlődnek: egylaki, váltivarú (a hímvirágzat (címer) a hajtás csúcsán, a termős (torzsa-) virágzat a fő- vagy mellékhajtás levélhónaljában nő)

Általában a kukoricát közvetlenül vetjük, miután a fagyveszély biztosan elmúlt. Vethető korán lekerülő zöldségfélék (saláta, retek, zöldhagyma stb.) után vagy kabakosok között, köztes növényként. Íme néhány fontos tudnivaló:

  • Vetésmélység: 3-5 cm
  • Vetés ideje: amikor a talaj 10°C fölé emelkedik, általában április 3. dekádjától egészen június közepéig
  • Kiskertben ajánlott sor- és tőtávolság: 70 cm x 20 cm
  • Kiskertben két módszerrel néhány nappal lerövidíthető termesztési szezonja: ha előcsíráztatott magokat vetünk, vagy ha az előcsíráztatott magokat tálcán előneveljük és a 3-4 lombleveles növénykét ültetjük ki végleges helyére.

kukoricának a megfelelő fejlődéshez sok tápanyagra és gazdag, nedves talajra van szüksége, meghálálja a szervestrágyázást, ezért érdemes az ősszel frissen trágyázott kertrészletbe terveznünk.  Jó termés érhető el szervestrágyázás nélkül is, ha tápanyagigényét műtrágyákkal elégítjük ki.

A legtöbb vizet és tápanyagot fejlődésének legintenzívebb időszakában – a virágzás előtt 1–2 héttel és a virágzás után 2–3 héttel – igényli, ilyenkor öntözzük meg egy nagyobb vízadaggal.

Javasolt fajták

Tenyészidő alapján igen korai, korai, középkorai, középérésű, középkésői és késői éréscsoportokat különböztetünk meg, van tehát miből válogatnunk. A csemegekukorica fajták szemei lehetnek sárgák (sötétebb, illetve világosabb) és fehérek. Az úgynevezett bicolor fajták csövein sárga és fehér szemek vegyesen találhatók. A sárga szemszínű fajták terjedtek el, de egyre több helyen találkozhatunk kék, lila és vörös árnyalatú régi/új nemesítésű fajtákkal is.

Gondozása

Az öntözésen kívül a kukorica termesztésének elmaradhatatlan feladata a mechanikai gyomirtás. Figyeljünk arra kapáláskor, hogy ne kerüljünk a növényhez túl közel, mivel a gyökerek többsége a felső, megművelt rétegben helyezkedik el. Meghálálja a fejtárgyázást is, amikor a növény eléri a 15-20 cm-es magasságot.

Betakarítása

A népi bölcsesség azt mondja: szedd le a kukoricádat, mielőtt a szarkák teszik meg. A sikeres termesztés feltétele a helyes betakarítási idő megválasztása. Érdemes az alábbi próbát elvégeznünk: egy szemet körömmel karcoljunk meg, ha tejszerű folyadékot ereszt, akkor érett, mehet is a fazékba!

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …