Nemcsak metszőollóval

A háztáji gyümölcsösben elültetett fák termőre fordulását nemcsak szakszerű metszéssel, hanem egyéb termesztéstechnológiai ismereteken alapuló fogással is segíthetjük. A gyümölcsfákkal foglalkozó gazdák már régóta tudják, hogy nemcsak metszőollóval alakítjuk a fákat, hanem lekötözést, lesúlyozást vagy a hajtáshelyzet csipesszel történő módosítást is bevethetjük annak érdekében, hogy a hajtások megfelelő szögben erősödjenek és fásodjanak meg. Ez főleg az almatermésűek esetében javasolt. A lekötözés metszést helyettesítő eljárás, amely azon a megfigyelésen alapul, hogy a fás évelő növények vesszői közül a függőlegesen állókat erős hajtásnövekedés jellemzi, de rajtuk termőrügy és termés nem, vagy alig képződik. Ugyanakkor a vízszintesen álló vesszők ugyan kevésbé erőteljesen fejlődnek, viszont rajtuk már termőrészek is fejlődnek.

A lehajlítást a kiültetés utáni évben meg kell kezdeni. A termőkarokon a lekötözést követően termőrügyek alakulnak ki, majd a következő évben ezekből termés fejlődik. A lekötözést tavasszal a nedvkeringés megindulása után kell elvégezni.

A vesszők vízszintesre való lekötözésekor óvatosan járjunk el. Fogjuk meg a vessző tövét majd a másik kezünkkel óvatosan végighaladva a vessző hosszán, fokozatosan hajlítjuk le a kívánt irányba, ügyelve arra, hogy a vessző lehasadását, eltörését megelőzzük, és kössük ki egy előre kihúzott vezetékhez vagy karóhoz.

Figyeljünk arra is, hogy a vesszők ne ívesen legyenek kikötve, vagyis a vessző hegye ne legyen alacsonyabban a vessző tövénél, mert ebben az esetben a legmagasabban elhelyezkedő rügyek erősen kihajtanak és belőlük vízhajtásszerű, termést nem hozó, erős hajtások fejlődnek. A kötést a vessző teljes hosszának kb. 1/3-ánál végezzük el. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …