Szakmai információk a krizantémtermesztők számára

A növényvédelem a környezetkímélő eljárások felé orientálódik

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a magyarországi Kővári Krizantém Kertészeti Kft. a krizantémszezon lezajlása után novemberben szakmai napra – tanácskozásra hívja meg a krizantém termelőket a szigetszentmiklósi Flóra Hungária előadótermébe.

A rendezvény főszervezője, Kővári András bevezetőjében értékelte az idei krizantém szezont. Elmondta, hogy az idén a vágott krizantém ára Magyarországon átlépte a lélektani 1000 forintos (2,63 €) határt, ami kedvező a termesztők számára. Felhívta a termesztők figyelmét, hogy igyekezzenek a megtermelt virágaikat közvetlenül a végfelhasználóknak eladni, mert akkor nagyobb árbevételre tehetnek szert. Kötelező – mondotta, hogy a termelők beszéljenek egymással, és hangolják össze az eladási áraikat.

Kővári András – Egyeztessenek a termelők az eladási árakról

A nyár a szakember szerint borzasztó volt, és az ősz is. Nagyon sok volt a fény, emellett meg kellett küzdeni a fehérrozsdával, a tripszekkel és más kártevőkkel.

A fertőzést hordozó tripszek és egyéb rovarok távoltartására javasolta a Neemazal TS biológiai szer beiktatását a krizantém növényvédelmébe, amely nagyon hatásos és egyben környezetkímélő is.

Bemutatott egy új fajtát, a Kiss Me középnagy virágú vágott krizantémot. 13-15 cm-es fejnagyság jellemzi, csokrosnak is nevelhető. Bátran ajánlotta minden termelő figyelmébe, mivel ellenálló és megbízható. Felhívta továbbá a termelők figyelmét, hogy évek óta egyre nagyobb a kereslet a zöld és a csokros fajták iránt.

Forray Alfréd növényvédő szakmérnök, a biológiai növényvédelem tudósa. Elmondta, tudja, hogy nagyon kevesen használnak biológiai növényvédelmet, de ez a jövőben megváltozik, mert minden tényező erre mutat. Egyrészt a vegyszerkivonások következményei, másrészt a rovarok ellenálló képességének változása. Közülük az egyik legfontosabb a tripsz, mert nagyon rövid a fejlődési ciklusa – a nyári melegekben öt nap. Egy szezon alatt akár 30 generációja is kifejlődhet. Tehát, ha hatékonyan akarunk védekezni ellene, az legalább heti két vegyszeres kezelést jelent. Viszont azt már műszerrel is ki tudják vizsgálni, hogy ha erősebb vegyszert használunk, akkor napokig nem fejlődik a növény sem, teljesen stresszben van. Ugyanakkor nemcsak a tripsz kártétele a probléma, hanem az is, hogy új fajok várhatók, amelyek már most jelen vannak Hollandiában. A tripszek további kártétele, hogy terjesztik a vírusokat.

Forray Alfréd – Minden termelő át fog térni a biológiai növényvédelmre

A nyugati palánta előállító cégek már biológiailag – ragadozó atkákkal védekeznek a tripszek ellen. Így a Kővári Andrásék által előállított palánták is ezekkel vannak kezelve. Nyugat-Európában a Montdorensis, délen Olaszországban pedig  a Swirski atkafajokat használják.  (Az utóbbi Szlovákiában is kapható -a szerk. megj.).  A Swirskit a balkonnövény-termesztésben is használják, uborkában szintén. Megfelel a krizantémban is, de a Montdorensis jobban felszaporodik a krizantém kultúrában.

Az előadó szintén kitért a Neemazal TS készítményre. Nagyon jó repellens hatása van a már említett tripszek ellen, de a levéltetvek ellen is. Gyengébb a hatása az üvegházi molytetű (liszteske) ellen, de fontos a krizantémban, hogy a poloskákat is távol tartja, és hat a lepkék hernyói ellen is. Javasolta a használatát az ültetés után, kezdetben heti két alkalommal csökkentett dózisban – 15 ml/10 l víz, majd rendszeresen kéthetente 30 ml /10 l dózisban.

A talajban fertőző gombák, mint a pythium, fusarium ellen a trichoderma gombát ajánlotta. A talajlakó kártékony gombák többsége ellen nagyon hatásos. (Nálunk Trifender néven kapható – a szerk. megj.)

Dr. Lammel Kálmánné talajerőtani szakértő (Florachem BT arra hívtafel a termesztők figyelmét, hogy ne gyógyítsanak, hanem előzzék meg a bajt. Ültetés előtt a legfontosabb a talajvizsgálat, de rendkívül fontos az öntözővíz minősége is. A vágott krizantémnál a talajmintából meg tudja állapítani, hogy négyzetméterenként mennyi és milyen tápanyagot kell az ágyásba juttatni ültetés előtt. Például a ventilált kénpor olcsó és az egyik leghatásosabb szer a talaj savanyítására, de ha ültetés előtt a talajba dolgozzuk, akkor jó ideig a tripszeket is távol tartja. Ültetés után is lehet alkalmazni. Be kell vele porozni az állományt és az egész fóliasátrat, majd 2-3 napig nem öntözzük. Elűzi nemcsak a tripszeket, de az atkákat is. A növénynek pedig nem árt.

Dr.-Lammel-Kálmánné

Ha szerves trágyát akarunk az ültetés előtt bedolgozni, akkor érdemes abból is több helyről mintát venni és kivizsgáltatni azt.

Cserepes krizantém ültetéséhez csakis darabosabb, szellősebb kész földkeveréket vásároljunk. A cserepezés előtt javasolta komposzthoz adni 1 kg eldarált szuperfoszfátot és 1 kg stukatór gipszet köbméterenként. A szuperfoszfátból a növény rögtön megkapja a foszfort, a gipszből meg ott van a kalcium. Ez a két anyag a gyökérképződés legfontosabb anyaga. Sokkal effektívebb és olcsóbb, mint a 10-52-10 összetételű starter műtrágya. Ha ezt ígyhasználjákmeglátják, hogy 10 – 12 napmúlva a cserép belseje gyönyörűen át van szőve vastag fehér gyökerekkel – mondta a szakember. A két említett anyaghoz lehet még keverni burkoltlassúlebomlásúműtrágyát (pl. Osmocote).

Nagyon fontos, hogy nem ültetünk száraz talajba! A száraz talaj kiszippantja a palántából a nedvességet,  és lehet, hogy a növény is befejezte az életét.

Gyakori hiba a termesztők körében a mélyültetés. A palántákat mindig úgy ültetjük, hogy a földlabdájuk egy centiméterrel a föld felszíne felett legyen.

Téves felfogás, hogy a krizantémot az utolsó 1 – 2 hétben már nem kell tápoldatozni, hiszen „már kész van„. Az utolsó pillanatig , egészen a vágásig szüksége van tápanyagokra.

A kalcium fontos szerepére is felhívta a figyelmet. Ebből az elemből háromszor annyi kell, mint pl. káliumból. Ha megfelelő a kalcium-ellátás, akkor nem fog hullani a virágszirom vágáskor.

Bíró Zoltán növényvédő szakember (gazdabolt.hu) : „Lassan kiürül a szekrény ! „ –  mondattal kezdte előadását arra utalva, hogy az utóbbi években nagyon sok vegyszert kivontak a forgalomból, s 2030-ig ez az állapot még rosszabb lesz. Fel kell rá készülni, hogy a konvencionális (hagyományos) növényvédelem – amit megszoktunk – már nem lesz. Korábban ugyanis voltak ún. taglózó szerek, amelyekkel viszonylag könnyen meg tudtuk oldani a problémákat. Ez már sajnos, csak a múlt.

Bíró Zoltán – Lassan kiürül a vegyszeres szekrény

Mi lesz a megoldás ? – Az integrált növényvédelem. Ez egy rendszer, amelybe az összes agrotechnikai művelet bele tartozik. Egyben uniós direktíva is, amely főleg arról szól, hogy a lehető legkevesebb vegyszer kerüljön felhasználásra. A növényvédelem része lesz az öntözés, a tápanyag-utánpótlás, a szellőztetés, az árnyékolás, a környezet tisztán tartása, a fertőtlenítés, úgyhogy komplex rendszerben kell gondolkozzunk. Több vegyszer a tavasz folyamán fog eltűnni a boltok polcairól. Jó hír a sok rossz mellett, hogy várhatóan jövőre forgalomba kerül két új atkaőlő szer, amelynek már van engedély okirata (Kanemite 15 SC, Ruler).

Számolni kell azzal is, hogy a természetes hatóanyagú szerek fognak előtérbe kerülni. Olyanok, mint a tejsavó, a narancsolaj készítmények (PrevGold, Wetcit, Limocide ), az immunerősítők, a gombabetegségek ellen a természetes fertőtlenítők (Greenway+, SteriClean).

A Bayer cég hasonló új terméke a Serenade®. Két éve már létezik, várhatóan jövőre már kapható lesz literes kiszerelésben is. Szürkepenész, lisztharmat, sclerotinia, rhyzoctonia, pythium, alternaria és más betegségek ellen hat. A termék nagyon jó, de nem csodaszer. Egy bacillus készítményből származó fermentáció. Antibakteriális hatása mellett serkenti is a növényt a fejlődésben.

Rózsa Tamás (Hortisevice ZF Kft.) az Aminoret technológiárólértekezett. A technológia lényege, hogy a növényeket az ültetéstől a betakarításig úgy kezeljük, hogy ne csak minél hamarabb elkészüljenek és minél nagyobb díszítő értékkel bírjanak, hanem erős immunrendszerrel és ellenállóképességgel is rendelkezzenek. Ez a növényvédelem szempontjából a nulladik lépés. Egy jó kondícióban levő erős növény mindenféleképpen jobban tud védekezni az őt támadó kórokozók és betegségek ellen.

A gyökérzet a legalapvetőbb szerve a növényeinknek, hiszen itt történik a víznek ill. a tápanyagoknak a felvétele. Ha gyenge a gyökérzet, nem lesz szép a növényünk sem. Fontos, hogy be tudjunk avatkozni, hogy erőteljes és egészséges legyen a gyökérzet, amely a növény ellenállóképességének is az alapja. A tápelemek közül erre szolgál a foszfor, de vannak erre speciális készítmények is. Ilyen pl. Quik- Linka, mely hat a gyökér hosszirányú megnyúlására, és hat a gyökerek bojtosságának kifejlődésére is. A Chitopronnal együtt ajánlja. A Chitopronnak szintén van gyökeresedést serkentő hatása.

A stressz egyre gyakrabban van jelen a növények életében, amikor a növények fejlődésére kedvezőtlenek a körülmények (nagy hőingadozás, extrém hőségek, szárazság, a levegő alacsony páratartalma, stb.) hatnak. A stressz kezelésével foglalkozni kell. Az aminosavak már régen benne vannak a köztudatban. Sokan már megtanulták használni is őket (pl. Trainer). Nem csodaszerek, de a stressz kezelésére nagyon alkalmasak.

Egy másik, bonyolultabb stresszkezelési módszer, amely az etilén jelenlétére vezethető vissza. Az etilénre a növénynek szüksége van, de nagyon magas a szintje, ha a növényeinket stressz éri. Ilyenkor a fejlődés leáll, és ekkor be kell avatkoznunk. Erre szolgál a kobalt tartalmú Bioforge nevű készítmény,  amelyet  a Trainerrel együtt használunk.

Néhány szót a rézről. A növényvédelem kapcsán szoktuk emlegetni, de a réz egy tápelem is. Fontos szerepe van a fotoszintézisben, a sejtfal kialakításában is. De senki ne használja mértéktelenül! A Scudo viszont olyan anyag, amit kis dózisban használunk, és kicsi a rézkoncentráció benne. Időben elkezdve az alkalmazását, folyamatosan adagolva nagyon jó megelőző hatással bír a gombás és baktériumos betegségekkel szemben. Erősíti a bőrszövetet. Fontos, hogy virágzáskor már ne használjuk!

Egyszerű anyagok alkalmazása. Ez a név az engedélyező szervek által kibocsátott forgalmazási kategória. Ezek a hatóanyagok többnyire élelmiszerként, élelmiszerek segédanyagaként, gyógyhatású készítményként, vagy kozmetikumként vannak jelen. Ismert és bizonyított a növényvédelmi hatásuk. Az egyik ilyen a tejsavó. Számunkra is meglepően jó a hatása. Kimondottan jó a lisztharmat és a botritisz ellen. Immunerősítő hatása miatt a vírusok ellen pajzsként szolgál.

A Chitopron – gyökereztet, de a talajból fertőző gombák ellen (pythium, fuzarium,rhizoctonia) is nagyon jó hatással bír. Jól erősíti a hasznos gombákat (pl. trichoderma, mykhoríza gombák).

Bioka Equisetum – zsurlókivonat, magas a szilíciumtartalma,  a gombás eredetű megbetegedések kezelésére javasolt, mint pl. a rozsda.

BiokaUrtika – csalánkivonat, rovar és atkaölő hatása van. Természetesen ennek a termékcsaládnak jóval több tagja van. Érdemes őket a beiktatni a termesztésbe.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

 

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …