A kaprot a kései tavaszi fagyok nem károsítják

A Földközi-tenger vidékéről származó egyéves fűszernövény – ahol vadon is előfordul -, a hidegre kevésbé érzékeny. Korai vetésnél az esetleg előforduló késő tavaszi fagyok sem tesznek kárt benne. Magjai 4-5 oC-on már csíráznak, az optimális hőmérséklete 12-15 oC körüli. Fejlődésének abban a szakaszában viszont, amikor a szárcsúcsokon az ernyők megjelennek, hőigénye 10 oC-kal megnő, s csak 20 oC felett biztos a terméskötése. Kezdetben félárnyékban is szépen növekszik. Virágzásakor azonban már sok napfényt kíván. Öntözés nélkül is termeszthető. Tavasszal a talajnedvesség általában elegendő magjai csírázásához és a vegetatív részek növekedéséhez. Az ernyők megjelenése előtt azonban sok vízre van szüksége, s ez az egész virágzás idején tart, majd terméséréskor ismét csökken. Másodnövényként biztonságosan csak öntözéssel termeszthető, különösen fontos a kelesztő öntözés.

A talajjal szemben nem igényes, gyakorlatilag mindenütt termeszthető. A könnyen melegedő, jó vízgazdálkodású középkötött vályogtalajokat kedveli. Tápanyagigénye közepes, gyengébb talajokon négyzetméterenként 2-3 kg szerves trágya ajánlott, a közepesen ellátott talajon elegendő a műtrágyázás. Tápanyagpótlásként négyzetméterenként 2-25 dkg pétisó, 4-45 dkg szuperfoszfát és 1,5-2 dkg kálisó ajánlott. Fokozottabb foszfor- és káliumadagolásra nagyobb maghozammal válaszol. Ugyanakkor, ha a nitrogén van bőségben, több leveles hajtás takarítható be, de kevesebb magot köt.

A kapor magját szabadföldbe helyre vetjük. Mivel rövid a tenyészideje (3,5-4 hónap), elő- és utónövényként is termeszthető. Sőt, erkélyládákban, cserepekben, a lakások balkonjain is megél. Márciustól májusig vethető. Magra való termesztés esetén legalább május közepéig vessük el, mert később már bizonytalan a beérése. Másodnövényként július-augusztusban is vethetjük, ekkor azonban magra már ne számítsunk. A sortávolság 12–20 cm, a vetési mélység 2-3 cm. Ebben az időszakban a kapor igen érzékeny a kiszáradásra, ezért – különösen nyári vetésekor – csak öntözéssel szaporítható gond nélkül. Vethető köztesként is, főleg a nem túl magasra növő gyökérzöldségek, burgonya, bab közé.

Zöldjét, leveleit 30-35 cm-es magasság elérésekor szedjük, ez még a szárba indulás előtti szakasz. Ekkor a hajtások zsengék, dúsan levelesek. A levágott leveles hajtásokat igen vékonyan kiterítve, száraz, fedett helyen szárítsuk meg és apróra összetörve, zárt edényben tároljuk. A tavaszi magvetéssel elültetett növényekről szinte az ősz végéig folyamatosan szedhetjük a leveleket, majd ősszel gyűjtsük be a magokat, így jövőre is lesz kapor a kertünkben. Kevesen tudják, hogy a kapor bionövényként is hatásos, hiszen a kertbe ültetve elűzi a meztelen csigákat. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …