Robotok már a zöldségtermesztésben is

Angliai adatok szerint a kézi munka a mezőgazdasági termelési költségeknek mintegy felét teszi ki, és a kézimunka-igényes ágazatokban – ide tartozik a zöldség-és gyümölcstermesztés is – ma már sok térségben, s nem csak nálunk, hiányzik a munkáskéz, a betakarításkor és a termesztés egyéb szakaszaiban is. A szakemberek számára nyilvánvaló, hogy a folyamat automatizálása csökkenti az általános költségeket, egyúttal biztosítja azt is, hogy a termény az emberi munkások hiánya miatt ne maradjon a földeken betakarítás nélkül.

A probléma megoldására a dél-angliai University of Plymouth kutatói kerestek és dolgoztak ki megoldást, amelynek eredményét a cornwalli karfiolföldeken ellenőrzik.  Nevezetesen a termés- vagy gyümölcsszedő  robot alkalmazásának lehetőségit. A tét a The Telegraph szerint, hogy sikerül-e robottal elhárítani a munkaerőhiány okozta károkat, és sikerül-e csökkenteni a farmerek költségeit, tudhatjuk meg a az agrárunió honlapján megjelent ismertetőből..

Amikor az egyetem kutatói belevágtak a karfiolszedő robot tervezésébe, tudták, hogy a manipulátorjának utánoznia kell az emberi kezet. Dr. Martin Stoelen robotika oktató feltalálta a „GummiArm” robotot, ami inkább emberhez hasonlóan dolgozik, és karjait lágyabbá vagy merevvé lehet tenni, attól függően, hogy a feladat erőt vagy csak puha érintést igényel. Ez utóbbira példa az eperszedés.

A kamerák és az érzékelők a robot ujjaiban arra is alkalmasak, hogy felmérjék a növények növekedését, így pontosan meghatározhatják, hogy mely zöldségeket kell betakarni, és melyiket kell még a földeken hagyni. Vagyis azt teszi, amit a farmer is tesz ilyen helyzetben. „Végső soron olyan gépek, mint ez, megkönnyítik és egyszerűbbé teszik a mezőgazdasági termelők dolgát” – mondta Dr. Stoelen, hozzáfűzve, hogy a robot ráadásul sok mindennel megbízható a gyomlálástól a növényvédő szerek permetezéséig.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …