Olajrepce hibridek komplex szolgáltatással

A délnyugat-szlovákiai térség termelői számára Szőgyénben, a helyi szövetkezet repcetábláján tartották a KWS nemesítő és vetőmagforgalmazó cég hagyományos fajtabemutató rendezvényét, amelyet az AM-Agro növényvédelmi cég és a Land Technologies gépforgalmazó együttműködésével szerveztek meg. A szövetkezet immár 8. alkalommal adott otthont a rendezvénynek, állapította meg rövid bevezetőjében Volter Péter, a helyi szövetkezet elnöke, aki hozzátette, annak ellenére, hogy tavaly ősszel meglehetősen száraz feltételek között kellett elvetni a repcefajtákat, az idei tavaszon azok mégis nagyon korán virágzásnak indultak, feltételezhetően a rendkívüli enyhe tél következtében, így jó állapotban levő állományt szemlélhettek a rendezvény résztvevői. Ivan Dzubák, a KWS ügyvezetője szerint a közös rendezvény keretében megpróbáltak átfogó képet nyújtani a repcetermesztés technológiai folyamatairól, a hozzá kapcsolódó növényvédelmi kezelésekről és a technológiában alkalmazható gépi berendezésekről. A Land Technologies termékmenedzsere Jirí Heczko kínálatukból az itt bemutatott Agrifac önjáró permetező berendezésre, a SUMO no-till rendszerű vetőgépre, valamint a Farmet vetőgépre hívta fel a jelenlevők figyelmét, amelyeket munkatársai részletesebben is bemutattak. Nemcsak a repce, hanem a többi szántóföldi növény hatékony védelmének nélkülözhetetlen eleme a megfelelő permetező berendezés. Az Agrifac önjáró permetező 5, 6 és 8 ezer literes tartályával, állítható szárnymagasságával, egyenként irányított pulzáló légszelepeivel a külön szekciókénti permetezést is lehetővé teszi. A berendezés olyan kamera rendszerrel is felszerelhető, amely képes azonosítani a táblában levő gyomfajokat is. A Farmet vetőgép 6 méteres vetőszélességgel, osztott vetőmagtartállyal rendelkezik, amelyekből egymenetben vetőmag és műtrágya is kijuttatható. A SOMU vetőgép a napjainkban egyre jobban terjedő minimális talajművelést igénylő ún. strip –till és no-till technológiához biztosítja a feltételeket, osztott tartályaiból szintén egymenetben adagolható a vetőmag és a műtrágya.

A repcehibridek szemléjét a KWS piacvezető hibridjével, a KWS Umberto-val kezdte Matúš Javor termékmenedzsere. Ezen a piacon továbbra is erős kínálattal szemben kell helytállniuk a KWS hibridjeinek, ennek érdekében országos méretben 22 helyszínen, különböző termesztési viszonyok között tesztelik az általuk nemesített hibrideket és fajtákat, hogy azok közül a tesztelt tulajdonságaik alapján a legmegfelelőbbeket tudják kínálni egy-egy adott térségekbe. A KWS Umberto jelenleg az egyik legelterjedtebb, a legnagyobb termőterületen termesztett repce hibrid Szlovákiában. Pozícióját az előző években elért nagyon jó terméseredményeivel vívta ki magának. A fajtavizsgálati kísérletekben az utóbbi három esztendőben a ranglisták élén végzett, a szomszédos Magyarországon pedig már negyedik éve listavezető, tette hozzá Kovács Tamás, a cég illetékes területi képviselője. Stabilan magas hozamképessége mellett a gombás fertőzésekkel szembeni fokozott ellenálló képessége, az RLM 3-as és RLM 7-es gén révén az állományok egészségi állapotát biztosítja, a becők idő előtti felrepedését gátló tulajdonsága pedig a betakarítás előtti szemveszteséget korlátozza. A középkései érésidejű hibrid különböző termőhelyi feltételek között és évjáratokban a környező országokban is igazolta hozamképességét. A középkései érésidejű hibrid télálló képessége és ledőléssel szembeni ellenállása is kiemelkedő, jellemzője, hogy tavaszi növekedési üteme lassúbb.

Kovács Tamás és Matúš Javor

A KWS Pianos középkorai érésidejű hibrid tavalyi újdonságaként jól szerepelt a hazai fajtavizsgálati kísérletekben, ahol két évvel ezelőtt a 3. helyen végzett (az előtte levő 1. és 2. helyen is KWS hibridek végeztek). A kisparcellás kísérletekben is kiváló eredményeket produkált, kategóriájában az élen végzett. Hozamképessége mellett a hozamstabilitást is biztosító egyéb tulajdonságok jellemzik.  Ilyen a becők idő előtti felrepedésével szembeni fokozott ellenálló képesség, amely a betakarításig véd a szemeket kipergéstől, a termelőt pedig a veszteségektől. Az RML 7-es gén a fómás fertőzésekkel szemben nyújt védelmet az állományokban.

A KWS Hostine középkései érésidejű hibrid jellemző tulajdonságai között az RLM7-es gén mellett megjelent a tarlórépa sárgaság vírus elleni védelmet biztosító TuYV  gén is. Nagyon jó termőképessége mellett kifejezetten magas olajtartalma van. Rendelkezik a becők idő előtti felrepedését gátló tulajdonsággal, egészségi állapotát a már említett fómás betegségekkel szembeni RLM 7-es gén, valamint a tarlórépa sárgaság vírusa elleni védelmet pedig TuYV tolerancia biztosítja. Ősszel gyors kezdeti fejlődés jellemzi, tavasszal is korán indul fejlődésnek, így a későbbi időpontú vetéshez is jól alkalmazkodik.

A KWS Hillico-t ezzel ellentétben inkább a lassúbb fejlődési ütem jellemzi, így nem fenyeget az őszi túlnövés veszélye. Tavasszal is lassabban indul, ami lehetőséget nyújt a tavaszi tápanyagfeltöltéshez. Fenológiai tulajdonságaiban hasonlít az Umberto-hoz. A dél-nyugat szlovákiai térség termelői számára az egyik legfontosabb tulajdonsága a kiváló szárazságtűrő képessége, amely minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy tavaly itt Szőgyénben a kísérletekben az élen végzett, egészítette ki Kovács Tamás. Ezen tulajdonságai alapján a déli melegebb és szárazabb termőhelyekre kifejezetten ajánlott. Szárazságtűrése mellett a becők idő előtti felrepedését gátló tulajdonsága is fontos, a száraz meleg térségekben ez megbízható védelmet nyújt a kipergési veszteségekkel szemben. Jól alkalmazkodik a különböző környezeti és évjárati feltételekhez.

Az idei szezon újdonságaként a KWS Hanneli hibrid került bemutatásra. Rendelkezik a termesztéstechnológiában ma már természetesnek vett fómás betegségekkel (RLM 7), a tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni védelmet biztosító génnel, a becők idő előtti felrepedésével szemben fokozottabb ellenálló képesség pedig a termésveszteségektől védi az állományt. Plasztikus, a különböző feltételekhez jól alkalmazkodó hibrid, Magyarországon és Lengyelországban is igazolta ezt a tulajdonságát.

A kWS repcehibridek vetőmagjait az Initio csávázási program keretében olyan anyagokkal burkolják, amelyek a vetőmag számára kedvező környezet kialakításával biztosítják a zavartalan kezdeti fejlődést. A talajból fertőző gombabetegségek elleni hatóanyag mellett cink és mangán is segíti a sejtek és a gyökérzet fejlődését, ezen felül a talajreakció szabályozásával támogatja a hatékonyabb tápanyagfelvételt. A csávázási programnak van egy kibővített változata is (Initio Insect+), amely rovarölő szeres készítmény hozzáadásával a talajlakó kártevők elleni védelmet is biztosítja. Az Initio alapváltozata a forgalmazott vetőmagoknak már szerves része, a rovarölőszeres kiegészítést fizetett szolgáltatásként kínálják.

A nemesítő és vetőmagforgalmazó cég nemcsak termékmenedzserei és területi képviselői által, hanem a digitális kommunikáció keretében is szolgáltatásokat nyújt termelő partnereinek. A cég honlapján a MyKWS program/alkalmazás révén az érdeklődők tájékoztatást kapnak az egyes növényfajok termesztéséhez szükséges alapvető feltételekről (talajhőmérséklet, vetési adagok kiszámítása, hatékony hőmérsékleti értékek összege, stb.), egyúttal a műholdas felvételek kiértékelésével az adott parcellákon termesztett növényfajok vitalitását, növekedését, növényvédelmi problémáit is nyomon követhetik.

A környezetkímélő termesztési eljárások térhódításának elterjesztésében a KWS kínálatában megtalálhatók a különböző köztesnövény-keverékek. Jelenleg a Fit4Next program keretében három

keveréket forgalmaznak. A Fit4Next Diversity az említett ökológiai szemléletű gazdálkodásban alkalmazható általános keverék, a Fit4Next Green Feed az ún.biosávok létesítésére alkalmas keverék, amely ráadásul akár az állatok takarmányozására is kihasználható.  A Fit4Next Fix for oilseed rape olajnövények monokultúrás vetésforgójának megszakítására ajánlott keverék, ami nem tartalmazza más, káposztafélék családjába tartozó növények vetőmagjait. A megporzó rovarok számára telepíthető keveréket egyelőre még csak fajtavizsgálati kísérletekben tesztelik.

A repce egész évi komplex növényvédelmi kezelésének folyamatát Svoren Pali, az AM-Agro munkatársa ismertette a termelőkkel. Az intenzív termesztési feltételeket igénylő olajnövény egész évi odafigyelést igényel. A kezelések eredményét azonban az utóbbi években az uniós szabályozás által betiltott hatóanyagok számának radikális csökkenése számottevően meghatározza. Így például a rovarölő szerekből ma már csak két hatóanyag csoport áll a repcetermelők rendelkezésére, ami nemcsak a kezelések sikerét befolyásolja, hanem az eges szerekkel szembeni  rezisztencia kialakulását is segíti. A repce őszi kezelésének alapját a rovarkártevők elleni védekezés alkotja. Az AM-Agro itt alkalmazott technológiájában a két hatóanyagot tartalmazó (metazachlor és quinmerac) Rapsan Plus és a cypermetrint tartalmazó Cythrin Max került bevetésre. A fungicides megelőző kezelésre a lambda-cyhalotrin hatóanyagú Beetlon-t és a tebuconazole hatóanyagú Starpro 430 SC –t juttattak ki az állományba, amit a bórtartalmú Mikrovit Bór készítménnyel egészítettek ki.

Svoren Pali

A tavaszi állománykezelés során már több készítmény került kipermetezésre. A rovarvédelemre a Cythrin Max mellett az Aceptir 200 SE-t (acetamiprid) használták, a Mikrovit Bór és a nitrofenolátokat tartalmazó Asahi SL stimuláló készítmény kiegészítésével. A gombaölőszeres kezelések során a Dacor (etofenprox) és a Bagira (prothioconazole, tebuconazole) kerültek kijuttatásra, az ismételt rovarölőszeres permetezéssel pedig a Beetlon mellett egy újabb acetamiprid hatóanyagú szerrel,  az Accept-tel permeteztek. Az Asahi stimuláló készítmény hatását a Sammpi levéltrágya is segítette.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …