Az őszi fokhagyma októberben kerüljön a földbe

A fokhagyma termesztése eléggé munkaigényes, ezért a kézi munka magas aránya miatt elsősorban háztáji gazdaságokban vagy kisüzemi módszerek között termesztik. Ősszel és tavaszi ültetéssel is nevelhető, az őszi ültetés korábbi termést és nagyobb hozamokat, a tavaszi jobb eltarthatóságot eredményez. Kedveli a tápanyagban gazdag talajokat, ugyanakkor a frissen trágyázott talajokat nem szereti. Az őszi fokhagymát jellemzően október elején-közepén, a tavaszi fokhagymát kora tavasszal (február vége-március eleje) kell elduggatni.

Az őszi fokhagymát októberben kell jól előkészített talajba elültetni. A talajban nem válogat, legjobban a kötött agyagtalajokat szereti. A termőhely kiválasztásánál fontos, hogy ne kerüljön olyan helyre, ahol az utóbbi négy évben előtte hagymafélét termesztettek. Kedveli a tápanyagban gazdag termőhelyet, ugyanakkor a frissen trágyázott talajokat nem szereti. Megfelelő előveteménye lehet a paprika, paradicsom vagy uborka, esetleg dinnye.

A fokhagyma tápanyagszükséglete: nitrogénből hektáronként 120 kg (12g/m2), foszforból 70 kg (7g/m2), kálium 100 kg (10 g/m2), kén 30 kg (3 g/m2), kalcium 54 kg (5,4 g/m2) tiszta hatóanyag . Az őszi ültetés előtt a talaj-előkészítés során alaptrágyaként a fokhagyma tápanyagszükségletének kb. egyharmadát juttassuk ki a talajba, a fejesedés kezdetén további 40 százalékot, míg a fejesedés végén a maradék mennyiséget adagoljuk a növényzetnek.

Az ültetés előtt a szaporítóanyagot megfelelően elő kell készíteni, tehát a fokhagymafejeket még a szétbontás előtt válogassuk át, hogy bontás után már csak egészséges és hibátlan fokhagymagerezdeket kapjunk. Lehetőleg az ültetés előtti napon bontsuk gerezdekre őket, mert a hosszabb ideig bontott gerezdek fonnyadnak és penészednek. Csávázás után a gerezdeket  4-8 cm mélyre, egymástól kb. 8-10 cm-re ültessük, a sortávolság általában 25-30 cm. A vetőmagszükséglet őszi ültetéskor 12–15 gerezd folyóméterenként, ha ennél sűrűbbre ültetjük, nagy a veszélye annak, hogy a hagymafejek kisebbek lesznek a vártnál.

A tenyészidő kezdetén jól tűri a hideget, a vegetáció középső szakaszában kellemes meleget, míg az érést megelőzően 25 fok körüli átlaghőmérsékletet kíván.

Ültetés után a területet simítsuk el, majd hengerrel tömörítsük a talajt. A fokhagyma gyomirtásában elsősorban a rendszeres kapálás a hatékony módszer. A fokhagyma általában nem igényel túlzott mennyiségű vizet, többnyire öntözés nélküli talajokon termesztik, azonban a 2–3 alkalommal kijuttatott 30–40 mm-es vízadagot mindenképpen meghálálja.  Az ősszel ültetett fokhagyma szedése június végén időszerű, a növény akkor kész a szedésre, amikor a levelei megsárgultak és papírszerűen elvékonyodtak. Szedés után kinn a szabadban szárastul rendre rakjuk, néhány napig tovább szárítjuk, majd tisztítjuk, és tároljuk. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …