Növekszik a méhészek és a méhcsaládok száma

Miközben a gyakorló méhészek az utóbbi években egyre inkább arra panaszkodnak, hogy a méhcsaládjaik jelentős része nem éli túl a téli időszakot, sőt, sok esetben szezon közben is nyomtalanul eltűnnek, a szakminisztérium és a kamara nemrégiben kiadott tájékoztatója szerint az utóbbi évtizedben nem csökkent, hanem jelentősen növekedett a méhészek és a méhcsaládok száma.

Az ágazati tájékoztató szerint Szlovákiában jelenleg 19 150 méhészt tartanak nyilván, akik több mint 305 ezer méhcsaládot gondoznak. Ehhez az adathoz képest 10 évvel ezelőtt csaknem 100 ezerrel kevesebb méhcsaládot mintegy 5 ezerrel kevesebb méhész gondozott.

A szakminisztérium továbbra is fontosnak tartja a méhészeti ágazat támogatását, amelynek keretében több új, hatékonyabb és modernebb intézkedés bevezetését tervezi. A szlovákiai méhészeti ágazat stabilizációjának és fejlesztésének nemzeti programját idén júniusban fogadta el az Európai Bizottság, az ehhez kapcsolódó méhészeti rendeletet pedig októberben hagyta jóvá a kormány. A rendelet 3 éven át (2019-2022) uniós és hazai forrásokból biztosít támogatásokat a méhészeti ágazatba. Többek között a méhek betegségei és kórokozói elleni védekezésre, a méhállományok létszámának felújítására, a kutatásokra, a méhek egészségi állapotát vizsgáló felmérésekre, a növényvédelmi készítmények okozta károk felmérésére. Támogatást folyósítanak a méz eredetét vizsgáló laboratóriumok fejlesztésére, a hamisított mézek kiszűrésére. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …