Támogatás a biztosítási díjak befizetéséhez

Február 5-től március 4-ig igényelhető

Állami segítségnyújtás formájában folyósított támogatással próbál segíteni az agrártárca azoknak a felelős agrárgazdálkodóknak, akik a klímaváltozás és az időjárás gyakran előre nem látható, kiszámíthatatlan változásai miatt  okozta veszteségek kockázatát nem bízzák a véletlenre, hanem terménybiztosításokkal szeretnék minimalizálni azokat. Az Agrárkifizetési Ügynökség által a mezőgazdasági biztosítások kifizetéséhez nyújtott támogatások igénylésére kiírt felhívás szerint 2020. február 5-től március 4-ig nyújthatók be a kérvények. A támogatásra azok a mezőgazdasági termelők jogosultak, akik természeti katasztrófa, kedvezőtlen éghajlati események, az állatok betegsége, vagy növényi kórokozók okozta károk, illetve az állatok védelme érdekében hozott intézkedések miatti károk ellen kötöttek biztosítást. Ennek keretében a biztosítási díj összegének 65 %-ra kérhetnek támogatást, amit az igénylés benyújtása és 2020. szeptember 30-a között befizettek a biztosítóknak. A benyújtott igénylésekhez idén már nem kell csatolni különböző állami intézmények igazolásait, amelyet a digitalizáció következtében már az ügynökség szerez be.

Az Agra Biztosító ajánlásai

Dalibor Bán, a kifejezetten mezőgazdasági biztosításokkal foglalkozó Agra Biztosító szlovákiai képviseletének vezetője (a felvételen) a támogatások igénylésével kapcsolatos gyakorlati teendőkről is tájékoztatta lapunkat. Az ajánlások szerint a kérvényhez csatolni kell a biztosítási szerződés másolatát. Abban az esetben, ha a kérvényező az igénylés benyújtásának legkésőbbi időpontjáig (március 4.) még nem rendelkezik ilyen szerződéssel, vagy a 2020-ra vonatkozó korábbi szerződés aktualizált változatával, a szerződés másolata nélkül is benyújthatja a kérvényt. Erre a biztosítók és az Agrárkifizetési Ügynökség közötti tárgyaláson kötött egyezség alapján nyílik lehetősége. Természetesen a biztosítási szerződés kiállítása után azt késedelem nélkül csatolni a kell a kérvényéhez.

Dalibor Bán

A tájékoztató alapján a kérvényhez nem kell csatolni a biztosítási szerződés javaslatát, sem az aláírt javaslatokat, elegendő, ha a kérvényben a támogatások kiszámítására vonatkozó részben (VÝPOČET POŽIADAVKY O DOTÁCIU) kitöltik az összes elismert maximális jogos költséget (pl. a biztosítási díj aktualizált tervezett költségét, vagy az új szerződési javaslatban tervezett költséget).

A kérvényező támogatási igényt nyújthat be a biztosítási díj befizetésének támogatására folyósított állami segítségnyújtás formájában egyúttal a piacszervezési támogatások keretében a szőlőtermés biztosítására is, de csak abban az esetben, ha a szőlőtermés biztosítását csak egy támogatási intézkedés keretében igényli.

Minden kifizetést (banki kimutatást, a biztosítási káreset kiszámlázását a még meg nem fizetett biztosítási díj beszámításával) – legkésőbb 2020. szeptember 30-ig 7 munkanapon belül csatolni kell a beadott igényléshez a jogos költségek problémamentes elismerése érdekében.

A jogos biztosítási költségek keretében csak az adott időszakra vonatkozó jogos biztosítási költségeket lehet feltüntetni, vagyis az igénylés benyújtásától szeptember 30-ig befizetett biztosítási díj összegét (maximálisan az éves biztosítási díj összegét).

Az Agrárkifizetési Ügynökség honlapján közzétett felhívásban a biztosítási díjak támogatására lehetőség van a termények, állatok és a vagyon biztosítására kötött támogatás igénylésére. A vagyonbiztosítás keretében azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a jogos költségek közé csak és kizárólag a természeti katasztrófák vagy kedvezőtlen légköri viszonyok következtében bekövetkezett károk sorolhatók be. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …