Ne maradjon a fákon

Miközben az agrártárca vezetése az új 2027-ig szóló új intervenciós stratégiai koncepció kidolgozásán és összehangolásán munkálkodik, amelynek keretében az ún. vertikumok, a termelői-feldolgozói láncok létrehozását és fejlesztési támogatásukat tartja az egyik legfontosabb lépésnek, azért, hogy a kisebb agrár-élelmiszeripari vállalkozások a regionális piacokon saját minőségi termékeikkel érvényesülhessenek, a speciálisnak nevezett növénytermesztési ágazatokban a zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermelők azonban még mindig azzal az egyszerűnek tűnő problémával küszködnek, hogy a megtermett zöldséget, gyümölcsöt nincs kinek felszednie  földről, illetve leszednie a fákról vagy a szőlőtőkékről. A munkaerőhiány következtében ugyanis nagy a veszélye annak, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is a termés egynegyede újra a fákon marad, vagy lehullva alattuk rohad meg.

Almából nálunk például idén mintegy 30 ezer tonna termésre számítanak, amely valamivel magasabb, mint az előző évi hozam, de a szedést végző brigádosok hiánya miatt ennek a mennyiségnek a negyede az előző évekhez hasonlóan újra csak a fák alatt végzi. Persze, mondhatnánk, fizessék meg rendesen a munkásokat, és akkor a gond megszűnik, de úgy hírlik, hogy a nyugati országokban megkereshető átlaghoz közelítő bérekkel sem lehet már brigádmunkára csalogatni az itteni embereket. Nem véletlen, hogy az utóbbi években már Ázsiából is érkeznek vendégmunkások, akiket gyakran trükközve lehet csak alkalmazni. A termelők most ismételten azt kérik, hogy az illetékesek jogilag is tegyék lehetővé a régóta várt szezonmunka intézményének alkalmazását, és az ezzel járó adminisztratív és illetékfizetési kötelezettségek megkönnyítését.

Lapunk hasábjain már többször bíráltuk, hogy az ágazati problémák kezelésére korábban kidolgozott jól hangzó koncepciók eddig többnyire kézzelfogható eredmények nélkül inkább a feledés jótékony homályába merülve elhaltak. Most itt a lehetőség, hogy további távlati ígéretek helyett konkrét intézkedésekkel tegyék meg a szükséges lépéseket a szezonmunkával kapcsolatos problémák megoldására.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …