Megjelent a Jó Gazda októberi száma

Az október főleg a termés-betakarítások, egyúttal a jövő évi termések megalapozásának is az időszaka. A Jó Gazda e havi számában az olvasók mindkét témában találhatnak időszerű ismereteket és gyakorlati tanácsokat. A zöldséges kertekben időszerű teendők összefoglalója mellett tanácsokat ad a fokhagyma őszi ültetéséhez, a gyökérzöldségek és a káposztafélék betakarításához, bemutatja a sütőtök termesztésének és felhasználásának kulisszatitkait, a rebarbara őszi szaporításának feltételeit, a hidegtűrő metélőhagyma telepítését, a paprika őszi betegségének tüneteit és kezelésüket.

A gyümölcsösben esedékes időszerű tennivalók keretében ismerteti a fák és a szőlőtőkék tápanyagpótlásának alapvető szempontjait, felhívja a gyümölcstermesztők figyelmét a fák telepítésének alkalmas időszakára, az őszi lemosó permetezések fontosságára, részletesen ismerteti egy csemegeszőlő bemutató legjobb fajtáit valamint a szilvahimlővel szemben ellenálló szilvafajtákat.

A biológiai növényvédelem ezúttal a szántóföldi növények környezetkímélő kezelésének eszközeit és lehetőségeit veszi számba, elsősorban az őszi búzavetések kórokozóval szembeni védekezésre összpontosítva.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban az őszi trágyázások fontosságát kiemelve, a talajból kivont tápanyagok pótlásárára ad útmutatót a lap szakírója, egyúttal az őszi búza vetésének legfontosabb követelményeit is számba veszi. A hazai vetőmag-forgalmazó piacon új névvel két ismert nemesítő cég egyesülése után alakult új forgalmazó szlovákiai kínálatát bemutató szántóföldi seregszemléről közöl összeállítást a lap, bemutatva annak szója-, cirok- és kukorica hibridjeit. Külön cikk hívja fel a figyelmet a talajminták alapján elvégzendő tápanyagpótlás előnyeire is.

A díszkertészek és virágtermesztők a hangakert telepítéséről és növényeiről, a krizantém és a bazsalikom átteleltetéséről olvashatnak. Az állattartók a májhizlalás mechanizmusával és feltételeivel, a méhészek az októberi teendők keretében az atkairtás technológiájával ismerkedhetnek. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …