A csemegeszőlő tárolása

A beérett gyümölcs és szőlő téli tárolására szolgáló kamrákat, pincéket ajánlatos még a szüret előtt kitisztítani, kimeszelni, esetleg fertőtleníteni kénlapok elégetésével. A betárolás előtt alaposan ki kell szellőztetni a tárolót. A kénezést feltétlenül a betározás előtt végezzük el, mert nagyon kellemetlen következményekkel jár, ha a betárolt gyümölcs, szőlő rothadását észlelve utólag akarunk kénnel fertőtleníteni. A nedves levegőben a kéndioxid vizet vesz fel, és kénessav keletkezik, ami azután marja a gyümölcsöt és sötétszínű, feketedő, bemélyedő foltok keletkeznek rajta. A legjobb tárolási hőmérséklet az állandó 5 – 6 oC, és 80 – 85 %-os relatív páratartalom. A tárolt gyümölcs vagy szőlő rendszeres ellenőrzésével győződjünk meg arról, hogy egészséges-e. A fertőzött, beteg gyümölcsöt válogassuk ki, és semmisítsük meg.

A szőlő tárolásra, augusztus végén, szeptember elején válasszuk ki a tárolásra szánt fürtöket. Már a zsendülés kezdetén vizsgáljuk át és a beteg, sérült, lisztharmat fertőzéstől megrepedt, madarak által kicsípett bogyókat vágjuk ki a fürtökből, hogy a még egészsédes bogyók ne fertőződjenek. Az igy előkészített fürtökre rakjunk fel hálót, hogy megvédjük a madaraktól és a darazsaktól. Csemege szőlőnek a vékony héjú korai érésű szőlőfajták a legértékesebbek, de téli eltartásra a késői érésű, erős héjú, vastag húsú fajták a jók. Fontos még, hogy a tárolásra szánt fajta fürtje laza legyen.

A szőlő nem utóérő gyümölcs ezért csak a fajtára jellemző, optimális cukor – sav arány kialakulásakor, az érett fürtöket szedjük. Az érettséget a kóstoláson kívül a fürtkocsány barnára színeződése is mutatja. Száraz időben ollóval vágjuk le a téli tárolásra szánt fürtöket. Ismét vizsgáljuk át figyelmesen és a beteg bogyókat, vágjuk ki a fürtből. Párosával kötözve rúdra vagy kifeszített ruhaszárító zsinegre, állványra helyezhetjük el a fürtöket. (sz-agno)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …