Miért romlik tárolás közben a hagyma?

Egyik legfontosabb zöldségnövényünk a hagyma, hiszen szinte az év minden napján fogyasztjuk. Az aszály és a belvizek miatt Európa-szerte ingadozik a termés. Jelentős a tárolt hagymában keletkező veszteség, aminek számos oka lehet.

Helyes fajtamegválasztás

Talán valamennyi ok közül a legfontosabb a helyes fajtamegválasztás. Vannak nyári és őszi, azaz friss fogyasztásra és tárolásra nemesített fajták. A friss fogyasztásúaknak magasabb a nedvesség- és alacsonyabb a szárazanyag-tartalmuk, ezért hosszabb ideig nem tárolhatók. Egyre kevesebb helyen alkalmazzák a kétéves, dughagymáról történő szaporítást és az ehhez megfelelő fajtákat, ezek a magasabb szárazanyag-tartalmuk miatt tárolásra jobbak, mint a magról vetett, egyéves termesztésűek.

Nincs garancia

A helyes fajtamegválasztás nagyon fontos, de nem garancia arra, hogy nem lesz nagymértékű apadás vagy romlás a betárolt hagymánkban. Két tényező az, amely jelentős hatással van a szárazanyag-tartalomra: az öntözés és a műtrágyázás. Míg a dughagymát egy átlagosan csapadékos évben öntözés nélkül is lehet termeszteni, addig a magról vetettel csak öntözött körülmények között szabad próbálkozni. A sok víz ugyan jelentősen növeli a termés mennyiségét, de egy határon túl csökkenti a szárazanyag-tartalmat. Különösen a betakarítást megelőző hetekben adott öntözővíznek van kedvezőtlen hatása. Nemcsak a beltartalmi értéket rontja, a hagymafejek repedését is okozhatja, valamint gátolja a hagyma visszahúzódását, azaz a levelek száradását, a buroklevelek kialakulását.

A hagymát gyakrabban és kisebb adagokkal öntözzük, mint például a paradicsomot vagy a gyökérzöldséget. Általában tavasszal eléggé nedves a talaj a keléshez és a kezdeti fejlődéshez, ezért nincs szükség vízpótlásra, ellenben május végétől július végéig szükségszerű a rendszeres öntözés, de augusztusban már szüneteltetni kell. A rossz tárolhatóságnak az egyoldalú és túlzott nitrogéntrágyázás is oka lehet.

Szedés, betakarítás

A jó tárolhatóság feltétele, hogy a hagymafej kellően beérett legyen, vagyis már elszáradtak a levelei és a nyaki része, vastagok a buroklevelei. Két menetben szokás végezni a hagyma betakarítását. Először kiemeljük a földből és néhány napig hagyjuk a napon száradni. Fontos tudni, hogy csapadék hatására a hagyma újra legyökerezhet, és néhány nap leforgása után újra kihajthat. Az ilyen tárolásra alkalmatlan. A sérült, beteg, kopasz fejek nemcsak alkalmatlanok a tárolásra, de a többi, egészséges hagyma romlását is okozhatják.

Tárolási körülmények

A vöröshagyma – eltérően más zöldségfajoktól – száraz, hűvös, levegős helyen tárolható sikeresen. Ilyen célra legjobb a padlás, kivételes esetben a szellős, száraz kamra, ahol 2-3 rétegvastagságú halomban, ládában, konténerben, vagy zsákban helyezhető el. Optimális tárolási hőmérséklet az 1-2 C-fok. Ilyen feltételek csak speciális tárolókban vannak, kisüzemi tárolásnál a fenti értékek közelítésére kell törekedni. A romlást a nedvesedéssel járó felmelegedés okozza. Szellőztetéssel, a hagyma átválogatásával megelőzhető a kár, illetve minimalizálható a veszteség. (agroinform)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …