Megjelent a Jó Gazda szeptemberi száma

A Jó Gazda szeptemberi számában a zöldségtermesztők áttekintést kapnak néhány, az őszi szezonban időszerű zöldségfajta termesztésének feltételeiről, többek között a másodvetésre is alkalmas tarlórépa, a leveles és a bimbós kel valamint a madársaláta telepítésének és nevelésének alapelveiről. Foglalkozik a lap a zöldségféléken ilyenkor megjelenő egyes kórtünetek elemzésével is, ennek keretében a paradicsom zöldtalpasságának tüneteit veszi górcső alá, felhívja az esetleges nyári túlöntözés miatt eltömörödött talaj okozta tünetekre is, egyúttal megoldást is kínál a kezelésükre. Bemutatja a talaj alapvető műtrágyákkal való tápanyagellátásának elemeit, az egyes tápelemek talajban való mozgását és kijuttatásuk elveit.

A gyümölcstermesztők az őszibarackfák ifjításához kapnak részletes tanácsokat, a metszési tanácsok mellett az idősebb fák felújító ritkításának alapelveit  és az erőteljes visszametszés szabályait is közreadja a lap. A gyümölcsfák egyik legveszélyesebb szívogató kártevője, a vértetű bemutatása keretében a lap szakírója összefoglalja a károsítók életciklusának jellemzőit, egyúttal tanácsot ad az ellenük való védekezésre is, noha konkrétan a vértetű ellen nálunk nincs bejegyzett engedélyezett vegyszer, de a fürkészdarazsak telepítésével a számuk a kártételi küszöb alatt tartható.

A biológiai növénytermesztés és védelem témájában a szeptemberi lapszám beszámol egy érdeklődésre számot tartó szakmai rendezvényről, amelyen az ősgabonák fenntartásának, feldolgozásának és értékesítésének lehetőségeit vitatták meg magyarországi szakemberek.  A biológiai növényvédelem keretében a csonthéjasokban fellépő moniliás fertőzések terjedésének megakadályozására hívja fel a figyelmet a lap, amelynek már ősszel, a lombhullás idején réztartalmú készítményekkel elvégzett permetezésekkel kell elejét venni, és a jövő évi terjedését korlátozni.  A hagyományos  kerti növényvédelmi rovat az ebben a hónapban esedékes kerti növényvédelmi tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztési rovat a tönkölybúza termesztési feltételeivel ismerteti meg az érdeklődő olvasókat, de olvashatnak részletes leírást a kalászosok őszi vegyszeres gyomirtásának fontosságáról és az erre ajánlott készítményekről is. A magyarországi kalászos gabonafajták bemutatója keretében a Szegedi Gabonakutató kínálatával ismerkedhetnek a gazdák, emellett foglakozik a lap a kalászosok magágyának előkészítésével és a vírusos betegségeket terjesztő tetvek elleni védekezés fontosságával.

A virágtermesztők a tulipán és a dohánygyökér termesztéséről, a muskátli őszi metszéséről olvashatnak, az állattartóknak a kacsák hizlalásához és a tojóhibridek kiválasztásához ad tanácsokat a lap, egyúttal a sertéspestissel kapcsolatos időszerű információkat is összefoglalja.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …