Gabonakutató – Fókuszban a terméspotenciál

A szegedi nemesítési programból jelenleg két, hazai listán szereplő fajtát tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, amelyek szélsőséges körülmények között is kiváló termőképességről tesznek tanúbizonyságot, ugyanakkor malmi felhasználásra is alkalmasak.

Az első, kiváló termőképességű fajta a GK SZILÁRD. Középérésű, kitűnő szárszilárdságú, tar kalászú malmi búza kimagasló terméspotenciállal. Kalásza hosszú, orsó alakú, éréskor fehér, elhajló. Szemtermése kemény, piros szemű, 45-47g ezerszem tömegű. A szem fehérjetartalma átlagos búza agrotechnika mellett 12,5-14,5%, nedves sikér tartalma 28-32%. A fajta speciális tulajdonsága a tömött szárbél, amely a szárszilárdítás mellett előnyös a magasabb szalmatermés illetve jobb nedvszívó képességű, magasabb fűtőértékű szalma szempontjából. A GK Szilárd kórtani szempontból is megbízható, a legfontosabb levél- és kalászbetegségekkel (levélrozsda, sárgarozsda, kalászfuzárium) szemben a fajták átlagánál ellenállóbb. A fajta termesztői üzemi körülmények mellett 7,5-9,5 tonna hektáronkénti szemterméssel számolhatnak.

A GK ARATÓ középérésű, szálkás, kiváló alkalmazkodóképességű és igen bőtermő fajta. Levélzete sötétzöld, és csaknem a szem éréséig zöld marad. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, kalásza szálkás, igen produktív. Szuper intenzív búza, terméspotenciálja kiugróan magas, a fajta termesztői üzemi körülmények között 8-10,5 tonna szemtermést takaríthatnak be. Magas termőképessége miatt produktivitásban a NÉBIH 3 éves tesztvizsgálata alatt a vizsgálatban szereplő hibridbúzákat is megelőzte, a három év átlagában a kontrolloknál 10,2%-al többet termett. Kiváló általános alkalmazkodó képességgel rendelkezik, nagy terméspotenciálja a szélsőséges körülmények között is megnyilvánul. Kórtani szempontból kiemelkedő tulajdonsága a sárgarozsdával szembeni ellenálló képessége, de a többi levél- és kalászbetegséggel szemben sem túlzottan fogékony. Szemtermése tetszetős, nagy (42-45g) ezerszem tömegű, 12,5-14% nyersfehérje és 24-27% nedvessikér tartalommal. Fehérje tartalma révén alkalmas mind takarmány, mind malmi feldolgozásra.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. búzanemesítési programja több irányt is követ. Az ökológiai termesztésre alkalmas, a speciális célú búzafajták, a kiváló kenyérsütési minőséggel rendelkező, vagy éppen a keksz és ostyaminőségre alkalmas genotípusok mellett további nagy termőképességű, szuper intenzív fajták elismerése is várható a közeli jövőben.

Cseuz László

About Jó Gazda

Cikkajánló

Alkalmazkodó kukoricahibridek a Gabonakutatótól

Jelenleg a legnagyobb kihívást a klímaváltozás okozta időjárási szélsőségek jelentik, ezért a Gabonakutató célja, hogy …