Pestis és kárpótlás

Miközben az előző számunkban végre pozitív fejleményekről és tényleges támogatási kezdeményezésekről tudtunk beszámolni, a legutóbbi fejleményekben már a hatás-ellenhatás törvényének igazolásaként újra az agrárágazatot sújtó negatív csapások kerültek előtérbe. Legyen szó a pockok inváziójáról, amelyek az ország déli-délnyugati részében lopakodó hadseregként tarolták le a termés jelentős részét, vagy a keleti végeken pusztító afrikai sertéspestisről, amelynek következményeként most az ottani gazdáknak kell megszabadulniuk az állományaiktól annak érdekében, hogy megállíthassák a kór terjedését. Nem beszélve a klímaváltozás következményeire való reagálás szükségszerűségéről, amely már a mi térségünkben is egyértelműen érezteti hatását.

Az ország keleti részén, ahol a pockok inváziója pár évvel ezelőtt már kimutatta a foga fehérjét, most egy újabb, jóval nagyobb károkkal és következményekkel járó csapással szembesülnek a gazdálkodó állattartók. Az afrikai sertéspestis, ami a környező országokban megjelenve már az előző évben komolyan jelezte, csak idő kérdése, mikor üti fel a fejét nálunk is ez a betegség. A kérdés csak az volt, hogy mekkora területet érint majd, és milyen állománylétszámot kell majd feláldozni a terjedésének megakadályozása és felszámolása érdekében. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kötelező intézkedéseknek köszönhetően sikerül egy meglehetősen kisebb térségben lokalizálni a fertőzést, bár a fertőzést terjesztő vaddisznók mozgása kiszámíthatatlan, így a betegség további terjedése sem kizárható.

Ennek fényében érthető a szaktárca fokozott aktivitása és határozott fellépése, hiszen a sertéspestis nagymértékű további terjedése nemcsak a gazdák állományainak felszámolását, hanem a hazai állattartók esetleges kiviteli lehetőségeinek jelentős korlátozását is jelentené. Ezért nincs mese, a szigorított tartási feltételeket és korlátozásokat be kell tartani. S noha a meghirdetett kárpótlási szándék az elpusztított állatokért csak a központi nyilvántartásban szereplő egyedekre vonatkozik, így a háztájiban nevelt, ám be nem jelentett malacok és hízók után nem igényelhető, az a másfél, vagy három eurónyi juttatás, ami az elpusztított állatok kilója után jár majd, biztosan nem oldja meg az ezer sebből vérző hazai állattartás problémáit.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …