Megjelent a Jó Gazda októberi száma

A gazdálkodók és a termelők figyelme ebben az időszakban már elsősorban a termények betakarítása és a téli időszakra való felkészülés felé fordul, s ennek megfelelően a Jó Gazda októberi száma is hasznos tanácsokat és jól bevált gyakorlati tapasztalatokat oszt meg az olvasókkal.  Az időszerű októberi kerti tennivalók összefoglalója mellett tanácsot ad a metélőhagyma télre való telepítéséhez, a paprika és a paradicsom őszi kezeléséhez valamint a fekete retek termesztéséhez. Ismerteti a sütőtök termesztési igényeit és a legismertebb fajtáit, összefoglalja a legismertebb zöldségfajták betakarításának és tárolásának legfontosabb elveit és feltételeit.

A gyümölcstermelők az időszerű havi tennivalók mellett tájékoztatást kapnak a gyümölcstárolás alapvető szabályairól, részletesen bemutatja a lap a gyümölcsfák őszi telepítésének legfontosabb elemeit az oltványok minőségétől a termőhely megválasztásán át az ültető gödör előkészítéséig. Ismerteti a birs termesztésének feltételeit és legismertebb fajtáit, egyúttal részletesen elemzi a szőlő feldolgozásának általános szabályait is.

A környezetkímélő, ún. biológiai vagy szermaradványok nélküli termesztéstechnológia hívei tájékoztatást kapnak a legújabb készítményekről és alkalmazásuk feltételeiről, valamint a rovarkártevők elleni új hatékony hormon alapú szerek fejlesztéséről. A hagyományos kerti növényvédelmi rovat az ebben a hónapban esedékes növényvédelmi tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztés rovat számba veszi az eredményes szójatermesztés követelményeit, ismerteti a cirok termesztésének feltételeit, bemutatja néhány nemesítő cég kukorica hibridjeit, felhívja a figyelmet az őszi kalászosok gyomirtásának fontosságára és az istállótrágya többcélú kihasználásának lehetőségeire.

A virágtermesztők a nárciszok neveléséhez, a szobapáfrányok telepítéséhez és a fűszernövények dugványozásához kapnak tanácsokat. Az állattartók a pulykahizlalás titkaival és a parlagi magyar tyúkfajtákkal ismerkedhetnek.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …