Ezernyi virággal gyönyörködtet a mérgező leander

A leander nevelése, tartása nem okoz gondot, dúsan virágozni viszont csak akkor fog, ha sok napfényben van része, és tápanyagban gazdag földbe ültetik. A meleget, a napsütést, a bőséges öntözést és sok tápanyagot kedvel. Hetente egyszer öntözzük meg mediterrán növényekre kifejlesztett tápoldattal, ezt bőséges virágzással fogja meghálálni.

Fagymentes, de 4-5 foknál nem melegebb helyre kell tenni. Örökzöld növény lévén, télen is szüksége van világosságra. Enyhén fűtött veranda, télikert vagy világos lépcsőház kiválóan alkalmas a teleltetésre. Sokan leviszik a pincébe, de ebben az esetben kerüljön minél közelebb az ablakhoz, hogy valamennyi fény érje. Télen mérsékelni kell az öntözést, mert hűvös helyen keveset párologtat a növény. A 2-3 fokos átmeneti fagyot károsodás nélkül elviseli.

Mihelyt tavaszodik, állítsuk a szabadba, északi széltől védett, meleg, napos helyre, mert márciusban is teleltetőben tartva elkezdenek a levelei hullani! A kisebb, könnyen mozgatható növényeket nappalra már kora tavasszal a szabadba állíthatjuk, feltéve, hogy éjszakára védett, fagymentes helyre tudjuk őket menekíteni.

Kikeletkor – kora tavasszal – vagy ősszel metsszük vissza a hajtásait, mert az új hajtások gazdagabban fognak virágozni. Ha a gyökerek már nagyon átszőtték a földjét, akkor át kell ültetni nagyobb edénybe, tápdús muskátliföldbe. Ezt akár évente tervbe kell venni és el kell végezni! Az is megoldás, hogy a gyökeret megcsonkítjuk és ugyanabba az edénybe ültetjük vissza a méretes növényünket.

Ha a levelek fonákján apró, kerek foltokat észlelünk, akkor a növényt a pajzstetvek támadták meg, ami a ritkán szellőztetett, meleg és párás levegőjű teleltetőben gyakran előfordul. Ezek a kártevők roppant gyorsan szaporodnak és elszívják a levelek hasznos nedveit, ezért mielőbb védekezni kell ellenük mezőgazdasági boltokban kapható permetszerrel. Vigyázat: a leander minden része mérgező, megenni nem szabad!

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …