Nem csak seprűnek való

Az utóbbi évek időjárásának radikális változásai egyre egyértelműbben utalnak arra, hogy a klímaváltozás következményei megkerülhetetlen változásokat vonnak maguk után nemcsak a kultúrnövények termesztéstechnológiájában, hanem a termesztett növények szerkezetében is. Ma még nálunk is három-négy meghatározó növényfaj termesztése teszi ki a hazai ágazat termékstruktúrájának meghatározó részét, miközben egyre több jel utal arra, hogy a változások miatt vélhetően nem lesz elegendő az egyes növényfajok fajtatulajdonságainak javítása, például az aszálytűrő képességük fokozása, hanem sokkal  inkább törekedni kell a megszokott növényfajok kiváltására olyan más, a jelenlegiektől eltérő, ugyanakkor az átalakulóban levő környezeti feltételekhez jobban alkalmazkodó növényfajokkal.

Ilyen lehet például a cirok, amely az utóbbi időszakban egyre gyakrabban emlegetett váltónövénye lehet az aszályos térségekben kínlódó kukorica hibrideknek. Erre alacsonyabb termesztési ráfordításai, jóval magasabb szintű szárazságtűrése és a takarmányozásban kihasználható kiváló beltartalmi értékei predesztinálják. Nálunk sem újdonság, hiszen az előző évszázad közepén még jelentős termőterületen nevelték, később azonban kiszorult az uralkodó termékszerkezetből. Nem igénytelen növény, de szerényebb az igénye, mint a kukoricáé. Kiemelkedő szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához kb. 50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica. Ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között a cirok termése, legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét. További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag- visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a termőterület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák átlagos évben nem, vagy csak alig termelnek nyereséget.

A kérdés már csak az, hogy vajon ez a növény képes lesz-e kilépni eddigi pozíciójából, s megfelelő helyet kivívni magának az hazai termékszerkezetben úgy, hogy az korábbi funkcióját is megtartja: mert tagadhatatlan, ebben az ágazatban is szükség volt, van és lesz is jól seprő új seprűre.

Szilvássy László

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …