Megjelent a Jó Gazda májusi száma

A Jó Gazda idei májusi száma továbbra is hasznos és fontos információkat közvetít a kertészkedő zöldség- és gyümölcs- valamint virágtermelőknek, az állattartóknak és a szántóföldi gazdálkodóknak. A zöldségtermesztők többek között tanácsokat kapnak a póréhagyma ültetéséhez, a palánták vásárlásához és kiültetéséhez, a melegigényes növények termesztési feltételeinek kialakításához stb. A lap szakírója képes illusztrációkkal kiegészítve mutatja be a paradicsom legveszélyesebb kártevőit, egyúttal az ellenük való védekezés lehetőségeit is felvázolja. Bemutatja a májusban fogyasztható zöldségfélék legfontosabb beltartalmi értékeit.

A szőlő és gyümölcstermesztők a virágzás utáni öntözés és a gyümölcsritkítás alapelveivel ismerkedhetnek, a rovat keretében a szőlőlugas kialakítását és annak művelését, egyúttal a gyümölcsös tápanyagellátásának alapelveit is áttekinthetik. Folytatódik a speciális fametszési technikákat bemutató írás. Szakmai rendezvényről szóló tudósítás keretében ismerteti a szőlőtermelésbe ajánlott növényvédelmi készítmények kínálatát is.

A környezetkímélő termesztési eljárásokat kedvelők számára bemutatja a lap a hasznos talajbaktériumok új termékcsaládját, egyúttal a talajlakó kártevők elleni szermaradványmentes védekezéshez is kínál további készítményeket. A lap hagyományos havi kertészeti növényvédelmi rovata az időszerű havi tennivalókat veszi számba.

A szántóföldi növénytermesztők számára egy új kukoricába ajánlott hatékony gyomirtó szer és egy komplex védekezési technológiai is bemutatásra kerül. A gombaölő szerek gabonafélékben való alkalmazásának alapelveit az egyes vegetációs időszakokra lebontva foglalja össze a lap. Beszámol a növényvédő szerek piacán várható változásokról és az egyes forgalmazók idei termékkínálatáról is.

A virágkedvelők a májusban vethető kétnyáriakkal, az angol muskátli gondozásának elveivel és a bojtorján gyógyhatásaival ismerkedhetnek. A háztáji állattartók az egynapos csibék fogadásához szükséges feltételekről olvashatnak összefoglalót. Az agrárhírek keretében beszámol a lap a fiatal gazdálkodók és a kisgazdák számára kiírt támogatási pályázat részleteiről és a közvetlen támogatásokra kiírt pályázatról. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …