Új szerek a betiltott hatóanyagok helyettesítésére

Az Adama vegyszerforgalmazó cég kínálatát sem kerülte el az utóbbi időszakban egyre nagyobb méreteket öltő hatóanyag-kivonási hullám, amelynek eredményeként jól bevált, a termelők számára ismert és megszokott készítmények adminisztratív döntések következtében tűnnek el a kínálatból, gyakran alig egy-két év piaci szereplés után, miközben a fejlesztőkre és a forgalmazókra vár a feladat, hogy a helyüket új, vagy régi/új kombinációkkal helyettesítsék. Nem véletlen, hogy Máťuš Ervin, az Adama területileg illetékes képviselője a Dunatőkésen tartott évadnyitó rendezvényükön  kényszerű ön-antireklámnak minősítve vezette fel a Lex Csallóköz néven nemrégiben elfogadott vegyszereket betiltó listán szereplő termékeiket, miközben arra hívta fel a jelenlevő termelők figyelmét, hogy ügyeljenek arra, az elkövetkező termesztési szezonban már ne alkalmazzák őket. Az említett listán szereplő Dirigent, Nikita, Sulcotrek, Sultan Top készítmények ugyan be lettek tiltva, de az Adama idei szezonra összeállított termékkínálatában megfelelő helyettesítő készítményeket találhatnak a helyettesítésükre. Máťuš Ervin ezeket az idei szerkínálatuk meghatározó elemeiként ismertette.

A gombaölő készítmények között a betiltott Dirigent helyettesítésére a Leandert ajánlotta, amely a gabonafélék lisztharmata ellen használható. Előnye, hogy már 5 oC feletti hőmérsékleten bevethető. Fenpropidin hatóanyaga a lisztharmat specialistája, a rozsdabetegségek ellen pedig erősíti a triazol-hatóanyagot tartalmazó vegyszereket. A Slape Trio 3 hatóanyagot tartalmazó széles hatáskörrel rendelkező gombaölő készítményük, gyakorlatilag a legtöbb gombás eredetű fertőzés kezelésére megoldást jelenthet. Spiroxamin hatóanyagának jellemző tulajdonsága, hogy akár a kifejlődött lisztharmat tovább terjedését is képes megakadályozni. A kínálatban szereplő Artemis az egyik legkeresettebb fungicid, de egyelőre beszerzési nehézségek miatt az idei szezon első részében nem számolhatnak vele. A Bontima (isopyrazam és cyprodinil) az új generációs gombaölő szerek családjába tartozik, érdekessége, hogy nem tartalmaz azol alapú hatóanyagot, így az azolok betiltása esetén is alkalmazható lesz. Jellegzetessége, hogy az UV-sugárzás kedvezőtlen hatásai ellen is véd. A vegetációs időszakban a T2-es fázisban ajánlott az alkalmazása, megfelelő csapadék esetén erős zöldítő hatása is van. A Seguris Bold tavaly került az itteni piacra, a Bontimához hasonlóan ugyanazt az SDHI hatóanyagcsoportba tartozó isopyrazam-ot tartalmazza, széles hatáskörű, az őszi és tavaszi búza valamint árpa kezelésére engedélyezett, a T2-es fázisban alkalmazható. Az új generációs vegyszerek alkalmazásával kapcsolatban az előadó hangsúlyozta, hogy ezeket elsősorban preventíven, megelőzésre ajánlott használni. A gombabetegségek széles köre elleni kezelésre a Mirador Xtra is bevethető, a kalászos gabonafélék mellett a repce, a napraforgó és a cukorrépa védelmére is kihasználható. A repcében az esetleges enyhébb zöldítő hatás és a nagyobb mértékű kuratív (gyógyító) hatás elérése érdekében a Custodia (tebuconazol és azoxystrobin) alkalmazása ajánlott. A Custodia hatóanyagai gombaölő képességük mellett növekedésszabályozó hatással is rendelkeznek. Szklerotínia, fómás megbetegedés, szürkepenész, alternária ellen véd, egyetlen megkötése, hogy engedélyokirata alapján csak a virágzás alatt alkalmazható.  A Mirador Xtra széles hatáskörű gombaölő szer, alkalmazási körét a bab, borsó, cukorrépa, mák, tavaszi repce, szója és a kemény búza kezelésére is kibővítették. A burgonyatermesztők számára kontakt hatású készítmény, a Banjo az újdonság, amely a leveleket és a burgonya föld alatti részeit is védi a fertőzéstől, alkalmazása a vegetáció végén ajánlott.

A rovarölő szerek kategóriájában a Dinastia újdonság, kontakt hatású deltamethrin hatóanyagú inszekticid a szívogató és rágcsáló rovarok elleni védekezésre ajánlott. Elsősorban a repcébe először berepülő rovarok ellen vehető igénybe. A Mavrik Neo Formula a szántóföldi növények (repce, mustár) mellett a közönséges babban, szőlőben és almában is alkalmazható, emellet a raktárak dezinfekciójára is kihasználható. Kiemelt tulajdonsága a bór-kompatibilis formulációja elsősorban a repcefénybogár elleni védekezésben jeleskedik. Magasabb hőmérsékleten is jól teljesít. Nem káros a hasznos rovarokra.

Az adalékanyagok közül a Superfix szintetikus ragasztó anyag, a hüvelyesek, főleg a repce és a szója, a borsó állományának védelmére és a betakarításkori veszteségek mérséklésére szolgál. Hangsúlyozni kell, hogy csak szemkipergés ellen alkalmazható, nem lehet állományszárításra kihasználni. Kijuttatására szólóban 3-5 héttel a betakarítás előtt kerülhet sor, a szárításra szoruló állományokban glifoszátokkal együtt a vízmennyiségre is ügyelve alkalmazható.

A 2020-ban piacra vitt újdonságok között a Regulis szárerősítő egyelőre az őszi és a tavaszi árpába és őszi búzába engedélyezett. Nagyon gyorsan kifejti a hatását. Alkalmazni a zászlóslevél megjelenésétől a szár nyitásáig tartó időszakban lehet, kalászolás után már nem. Jól keverhető gombaölő készítményekkel, folyékony nitrogén-műtrágyákkal, viszont nem keverhető hormonális hatású MCPA, MCPP, dicamba és 2,4 D szerves alapú készítményekkel.

A gyomirtó készítményekből ugyancsak széles a választék, a forgalomból kivont herbicidek (Sulcotrek, Nikita) helyettesítésére többek között az Efica 960 EC ajánlott. Korai, e-poszt kezelésekben, főleg a fűféle gyomok irtására alkalmas, de az évelőkre nem hat. Megfelelő partner a különböző tank-mix kombinációkba is. A napraforgóban például a Racer, a kukoricában a Coltrane lehet az ajánlott partnere. A Pendigan gyomirtó szer esetében formuláció-váltás történt, a hatóanyag 400-as SC formulációban kerül forgalomba. Vetés után, megfelelő vízmennyiséggel kell kijuttatni, széles hatáskörben számtalan növényben érvényesíti hatását, a gabonafélék mellett a kukoricában, napraforgóban, egyes zöldségfélékben, szőlőben és gyümölcsösökben is alkalmazható az egyéves fűféle valamint a kétszikű gyomok ellen. Hatékonyságának fokozása érdekében a Grounded tapadást fokozó adjuváns készítménnyel kiegészítve csomagban is kínálják, segítve ezzel a permetcseppek talajhatását a talajszemcsékhez való kötődésük javításával. A kukoricába a már említett Coltrane SC (hatóanyaga mesotrion és dicamba) a fűféle és a kétszikű évelő gyomok ellen is bevethető. A túlnőtt egyéves és évelő fűféle gyomok elleni kezelésre Nicogan-nal kiegészítve csomagban is forgalmazzák. Szelektivitása a kukorica a 7. levélig terjed, de a kijuttatást inkább a kelő gyomok optimális érzékenységének kezelési időpontjához érdemes igazítani. Szisztémikus és kontakt hatása jól érvényesül a gyomflóra kézben tartására.

Máťuš Ervin a gabonafélék őszi gyomirtásának megoldását is felemlítette a tájékoztatón, lévén, hogy a szerkivonások miatt itt is szűkült a paletta, ráadásul az utóbbi években tapasztalt enyhébb telek és az új invazív gyomok megjelenése (széltippan) még inkább felerősítik ennek a problémának a kezelését. Az Adama termékkínálatában a Trinity három hatóanyagú (pendimetalin, diflufenican, chlorotoluron) komplex őszi gyomirtó gyakorlatilag az összes gyomproblémára megoldást kínál, ráadásul hatása akár 6 hónapig is érvényesül a kijuttatás után. Szisztémikus és kontakt hatású hatóanyagai révén jól lefedi és kézben tartja az aktuális gyomflórát, gyökéren, száron és a leveleken át is hat. A tájékoztatón elhangzott, az egyes növényvédelmi problémák komplex kezelésére az Adama készítményeiből összeállított kezelési csomagok is a termelők rendelkezésére állnak.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda márciusi száma

A tavaszi termelési szezon kezdetén a Jó Gazda márciusi száma összefoglalja a kerti vetésforgó alkalmazásának alapvető szempontjait és …