Bokrosodás - búza

A gombaölő szerek alkalmazása a gabonafélékben

Kezelés megfelelő időben

A gombaölő szerek megfelelő időben történő helyes alkalmazása jelentős mértékben befolyásolja a kalászos gabonafélék egészségi állapotát és terméshozamát. Ezt a szakmai vizsgálatok és megfigyelések valamint a gyakorlati tapasztalatok is egyértelműen igazolják. A búza esetében például – amint azt a növényvédelmi vizsgálatok is megállapították – például az utolsó levelek biztosítják a terméshozamot meghatározó tápanyagcseréhez szükséges asszimilátumok mintegy 60 százalékát.  Ezért ezek védelme a megfelelő egészségi állapotuk fenntartása érdekében kulcsfontosságú a terméshozam szempontjából. A gabonafélék fungicides kezelése azonban nem csak a zászlóslevél védelmére irányul, hanem a vegetáció során a levelek és a szár megfelelő egészségi állapotának fenntartását célzó kezelésekben is megvalósul.

A gombaölőszeres kezelések végrehajtására több vegetációs időszakot is ajánlanak a szakemberek. A bokrosodás kezdetéttől az 1. nódusz kialakulásáig tartó időszakot T0-ként jelölik, és az ekkor elvégzett védekezés elsősorban a szártő betegségei elleni védelmet szolgálja. Ezekben az esetekben a gombaölő szeres kezelés elvégzését egy meglehetősen egyszerű és a szakirodalom által megállapított fertőzési küszöb szintje alapján döntik el. Ennek értelmében, ha a búzában a fertőzés tünetei az állomány 25 százalékában fellelhetők, szükség van a kezelésre.

A T1 termínus a 3. levél megjelenésétől kezdődő vegetációs időszakot jelenti. A gombaölő szeres kezelési programokban általában ez számít az első kezelésnek. A T1-es időszak alatt végzett permetezés elsősorban a korán fellépő fertőzési tünetek elleni védekezést szolgálja. Különösen a szeptóriás levélfoltosság elleni védekezésben fontos ez és az ezt megelőző időszak, mivel ha ekkor nem sikerül megakadályozni a betegség kialakulását, a későbbi időszakban már nem mindig tudunk eredményesen fellépni ellene. Hozzá kell tenni, hogy a kifejezetten száraz évjáratokban, csapadékhiányos feltételek között a T1-es időszakban a gombaölő szeres kezelések el is maradhatnak.

A T2-es időszak a zászlóslevél megjelenésének időszakában javasolt kezelések termínusa. Ez az egyik legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott permetezési időszak. Ha a termelő csak egy gombaölő szeres kezelést tervez – ami napjainkban már meglehetősen ritka -, akkor ezt általában ebben az időszakban ajánlott elvégezni. Ezzel a permetezéssel az utolsó két levél egészségét védjük, amelyeknek – amint a bevezetőben is említettük – nagyon fontos szerepük van a  kalász tápanyagellátása és a terméshozam szempontjából.

A T3-as időszakot kifejezetten a kalász védelme érdekében alkalmazott kezelés időszakaként tartják számon, esetenként a veszélyesnek tűnő levélbetegségek elleni védelemre is kihasználható. A kalász betegségei közül az egyik legveszélyesebb gombás megbetegedés, a fuzárium elleni kezelés időpontja is. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …