Megjelent a Jó Gazda februári száma

A tavaszi szezonkezdet előtt gyakorlati tanácsok és ismertetők keretében kínál megoldásokat a háztáji termesztőknek a Jó Gazda februári száma. A zöldségtermesztők számára a vetőmagokkal való takarékosság jegyében a pontos helyrevetés házilag történő kivitelezéséhez mutat tanácsot a vetési szalagok saját kezű elkészítéséhez, tájékoztat, hogy hogyan javíthatjuk a magok csírázóképességét. Bemutatja a petrezselyem két típusát, külön felhívja a figyelmet a gyökér- és a levélpetrezselyem megkülönböztetésére még a vetőmag vásárlása előtt. A vetőmagvásárlás további lényeges szempontja, hogy tisztában legyünk a tasakon feltüntetett adatokkal, és ezek alapján válasszunk szaporító anyagot. Ezek összefoglalója szintén fontos információkat közöl az olvasókkal.  A kertészkedéshez használatos szerszámok és eszközök előkészítése, esetleges beszerzése a szezonkezdés ugyancsak fontos szempont, ehhez is összefoglalót kínál a lap, egyúttal a Hold állása szerinti kertészkedés alapelveit is bemutatja. Emellett tanácsot ad a palánták szárának megnyúlása elleni védekezéshez, és összefoglalja az új karfiol- és káposztafajták kínálatát.

A gyümölcstermesztők az időszerű havi tennivalók mellett a gyümölcsfák téli ültetésének lehetőségeiről is olvashatnak, megismerkedhetnek a fagytűrő kínai datolyával, a téli lemosás fontosságával és lemosásra ajánlott réz- és kéntartalmú szerekkel. Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a kajszi egyik újabb veszélyes kártevőjét, a kajszi levéltetűt is bemutatja a lap szakírója.

A biológiai növényvédelem hívei a szermaradványok nélküli védekezés lehetőségeiről és készítményeiről kapnak összefoglalót az almamoly és a levéltetvek ellen.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban új napraforgó hibridről és a szlovákiai termelők számára is elérhető új magyarországi kukorica hibridekről olvashatnak ismertetőt. Elemzi a lap a búza gyomelnyomó képességét, felhívja a figyelmet a tavaszi repcefajták vetésével összefüggésben arra is, hogy vetésük nem a károsodott őszi repce pótlására, utánvetésére ajánlott.

A díszkertészek és a virágkedvelők a közepes tenyészidejű egynyáriakkal, a ciklámen gondozásával és a szerencsebambusz szaporításával, valamint különböző gyógyteákkal ismerkedhetnek.

Az állattartóknak a zombori hosszúcsőrű galambot mutatja be a lap szakírója. A méhészkedők a pempő jótékony hatásairól olvashatnak tájékoztatót. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …