Ezüst nanorészecskék segítik a fotoszintézist

Az energiaárak utóbbi időszakban történt rohamos és radikális emelkedése következtében az energiaigényes zöldségtermesztési ágazatokban is komoly válságnak néznek elébe a termesztők.  A hírek szerint ugyanis számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram- és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztő létesítményeit, mivel az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót is elérhetik, ami egy szezonban hektáronként évi 700 ezer euró költséget jelentene – ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket az ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala várhatóan csökkenni fog. Ennek következményeként az árak már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A hírek szerint ezek a folyamatok érzékelhetők több nyugat-európai ország piacán, többek között a brit zöldségtermesztők is hasonló gondokkal küszködnek.

A kialakult helyzetre egy új szabadalom jelenthet legalább részleges megoldást, amely a diszkógömbhöz hasonlóan szétszórja a fényt és felgyorsítja, felerősíti a fotoszintézist. Apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amiket az öntözővízzel juttatnak ki a növényekre. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul. Az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. Az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében például el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását. Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lehet. (sz-agroszektor)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …