Megjelent a Jó Gazda augusztusi száma

A Jó Gazda augusztusi száma a zöldséges kertben időszerű munkálatok mellett bemutatja az áttelelő hagyma termesztésének feltételeit és aktuális lépéseit, tájékoztat a karfiol virágainak kialakulását és megvédését segítő nyári tennivalókról valamint felhívja a figyelmet a kínai kel és a téli retek nyári telepítésének időszerűségére illetve a csemege kukorica termesztési igényeire. Külön cikk foglalkozik a növények vízigényének megállapításával azok külső jegyei alapján. Konkrét termelői tapasztalat alapján ad gyakorlati tanácsot a fóliasátrak hőséggel szembeni szigetelésére. Egyúttal a kerti és konyhai hulladék komposztálással való hasznosításának feltételeire is ráirányítja a figyelmet.

A gyümölcstermesztők a nyári szemzések részleteit mutatja be a lap, egyúttal felhívja a figyelmet a szilvamoly károsítására és az ellene való védekezésre. A szőlőben végzendő nyári munkák menetét a minőségi termés érdekében foglalja össze, és tanácsokat ad a szamóca nyári telepítéséhez is. Természetesen nem hiányzik a hagyományos havi kerti teendőket összefoglaló növényvédelmi tanácsadó sem.

A biológiai növényvédelmi rovatban ismertetőt olvashatnak a rovarok ellen bevethető baktériumtörzsekről, emellett a szármaradványok talajban történő hatékony lebontását segítő biológiai készítményeket is bemutatja.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban a kalászos gabonafélék vetőmagjainak védelmére ajánlott növényvédelmi készítményeket foglalja össze a lap szakírója. A gabonaféléket és a repcehibrideket bemutató szántóföldi rendezvényekről szóló helyszíni tudósítások a hazai piacon fellelhető kínálat meghatározó részét ismertetik. Többek között beszámolót olvashatnak a legújabb repcehibridekről, amelyek között immár a magas olajtartalmú hibridek is komoly szerepet játszanak. Ismertető cikk elemzi és indokolja az őszi repcében történő gyomirtás fontosságát, és javasol hozzá készítményeket is. Részletes ismertető keretében kerülnek bemutatásra a délnyugat-szlovákiai térségben termeszthető búza és árpafajták, egyúttal a hazai nemesítésű gabonafélék újdonságait is bemutatja a lap.

A virágtermesztők a tavasszal nyíló hagymás dísznövényekről, a kerti tollbugáról, a gyógynövények iránt érdeklődők a mentafajtákról olvashatnak. Az állattartók a sertések nyári hűtéséhez, a méhészek az állományok téli felkészítéséhez kapnak tanácsokat. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …