Nyári retek

Ismert, hogy miközben a tavaszi retek az egyik legkorábbi zöldség, a későbbi melegebb időszakban már nem fejlődik megfelelően. De vannak retekfajták, amelyeket egész évben lehet termeszteni. Ilyen pl. a nagyméretű nyári ún. vajretek, amely ízletes, nedvdús, nem csípős és nem pudvásodik a belseje. Meglehetősen gyorsan nő, a kelés után kb. egy hónap múlva már fogyasztható.

A nyári retket a tavaszihoz hasonlóan termesztik. A talajjal szemben nem igényes, de nem szereti a frissen istállótrágyával trágyázott talajt. Ilyenkor a gumó hamar megreped, megkukacosodik, és kellemetlen ízűvé válik. Vetőmagját 5 x 15 cm tő- és sortávolságú sorokba 1 cm mélyre vessük. Vetés után jól öntözzük be a talaját. Ha a hőmérséklet 15 oC feletti, a növények 14 nap múlva kikelnek. Száraz és meleg időben veszélyes kártevője a földibolha. A zsenge növény leveleit kirágja, aminek következtében csökken a levelek asszimilációs felülete. A retket ezen kívül a csíkos káposztabolha és a fekete káposztabolha is támadja. Tekintettel a növény nagyon rövid vegetációs időszakára, a vegyi védekezés helyett a növényt inkább takarjuk le textíliával, ezzel korlátozhatjuk a nedvesség elpárolgását is. A bolhák okozta károkat mérsékelhetjük, ha a növényeket rendszeresen öntözzük.

A retket nagyobb virágtartóban is termeszthetünk. Napos erkélyen vagy teraszon a veteményt polisztirénnel vagy valamilyen anyaggal árnyékoljuk, így a föld nem szárad ki és nem melegszik fel túlságosan. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …