Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

A Jó Gazda áprilisi számában a háztájiban és a szántóföldön esedékes tennivalók összefoglalója keretében a zöldségtermesztők többek között megismerkedhetnek a vetőmagok sikeres vetésének legfontosabb alapelveivel, tanácsokat kapnak a nálunk még kevésbé ismert mángold  és az édesburgonya termesztéséhez, a tavaszi nüvényállományok takarásához, az évelő növények tőosztással való szaporításához, valamint a hazai nemesítésű csemege-kukorica fajták termesztéséhez is.

A gyümölcsben időszerű tennivalók összefoglalója mellett a fák tavaszi permetezésének lényeges elemeit, többek között az egyes károsítók ellen bevethető növényvédelmi készítményeket is bemutat a lap. A szőlőtermesztők számára szervezett szakmai konferenciáról szóló összeállításban az időszerű növényvédelmi kérdések taglalása mellett az idei szezonra kínált újdonságokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők. Többek között a lisztharmat és a feketerothadás, valamint a peronoszpóra és a botritisz ellen sikeresen bevethető szerekről, a szőlőültetvények drónos kezelésének lehetőségeiről, az állományok termőtalajainak felújításában alkalmazható meszezés alapelveiről, és a nitrogénnek a borok erjedésében betöltött szerepéről is fontos információkat olvashatnak. A szőlőlugasok telepítését és azok felújításának módját szintén taglalja a lap.

A növényvédelmi rovatban a hagyományos havi esedékes tennivalók mellett a biológiai módszerek hívei a talajfertőtlenítés környezetkímélő elemeivel ismerkedhetnek. A szántóföldi növények védelmére kifejlesztett új növényvédelmi készítmények közül a kalászosokba, az olajnövényekbe és a kukoricába  javasolt gyomirtó és  gombaölő készítményeket is bemutat a lap. Emellett a növények tápanyagellátásában fontos szerepet játszó levéltrágyákról ismertetőt közöl. A termőtalajok állapotának és minőségének romlását ma már tényként kezelik, ezekre a problémákra mutattak rá és keresték a megoldásokat a szakemberek azon a konferencián, amelyről ugyancsak összefoglalót közöl a lap.

A virágkedvelők a dísznapraforgókkal ismerkedhetnek a gyógynövények kedvelői a bazsalikom neveléséhez kapnak tanácsokat, a méhészkedők figyelmét pedig egy újfajta nozéma-fertőzés tüneteire hívja fel a lap munkatársa. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …