A metélőpetrezselyem szakaszosan vethető

A petrezselyem a kétéves növények közé tartozik. Nem érzékeny a hidegre, ezért magját már márciusban is vethetjük. Kedveli a félárnyékos helyet, a humuszban és tápanyagban gazdag talajt. A friss trágyát azonban nem szereti. A magok igen vontatottan kelnek ki, ezért célszerű jelzőnövényként a hónapos retek magját keverni közé. A magok csírázását meggyorsíthatjuk azzal, ha egy éjszakára vízben áztatjuk őket, majd a megszikkasztott magokat gondosan előkészített, komposzttal és kevés érett istállótrágyával feljavított ágyásba vetjük.

A metélőpetrezselyem  vagy levélpetrezselyem abban különbözik a gyökérpetrezselyemtől, hogy rövid, többnyire elágazó, konyhai használatra alkalmatlan gyökeret fejleszt, de sok levelet képez, amelyek kevésbé telt ízűek, és nagyon tetszetősek. A metélőpetrezselyem az első évben erősen fodros leveleket fejleszt, amit saláták és húsételek díszítésére, a ételek ízének kiemelésére használnak. A második év tavaszán a levélkoronából virágszárat növeszt. A levélpetrezselymet kétévenként kell újravetni, amilyen korán csak lehet, hóolvadás után, nem frissen trágyázott talajba. Csírázási ideje kb. 20 nap. Szakaszosan júniusig vethető.

A levélpetrezselyem, főleg a fodros levelű változata tökéletes szegélynövény, akár a veteményesbe, akár a díszkertbe ültetjük. Szép zöld gömbformát nevel, mely egyébként is mutatós. Többször is visszavághatjuk, mert annál erősebb lesz a növekedése.

A talajjal szemben nem nagyon igényes, de lehetőleg napos helyet keressünk a számára, mert a napfény segíti elő a levelek bőséges képződését. A március elején elvetett petrezselyem tövekről már májusban szedhetünk leveleket. Ha ősszel cserépbe ültetünk néhány tövet és a konyhaablakban, világos helyen tartjuk őket, akkor egész télen lesz friss hajtásunk.

Ha poharakban, cserepekben neveljük elő a levélpetrezselymet, akkor jó minőségű földdel töltsük meg az edényeket, majd sekélyen szórjuk ki a magokat. Vékony réteg földdel, homokkal takarjuk a magvetést, és tegyük a cserepeket világos, meleg helyre. 18°C hőmérsékleten a csírázás 2-3 hét, egyébként 4-6 hétig is elhúzódhat, ha hűvösebb van.

A metélőpetrezselymet szakaszosan márciustól egészen júniusig vethetjük, végleges helyére kerti földbe, vagy cserépbe és konténerbe is. A cserépben előnevelt petrezselymet fokozatosan a növények „edzése” után ültethetjük ki az előkészített ágyásba, de a cserépben is tovább nevelhetjük.

Cserében, konténerben történő neveléshez töltsük meg az edényt jó minőségű földkeverékkel. A magokat áztassuk be vagy keverjük nedves homokba a gyökérpetrezselyem vetésénél írt módon. Szórjuk a magokat a földre és csak nagyon vékonyan takarjuk homokkal vagy földdel és öntözzük meg a vetést.

Az edényt, amibe petrezselymet vetettünk, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű, világos helyre tegyük. Ideális esetben a csírázás 2-3 hét, ha hűvösebb van, akkor több mint egy hónap is lehet.

Ha ősszel cserépbe ültetünk néhány tövet, akkor a lakásban, világos helyen tartva, télen is használhatjuk a konyhában. (sz-hobbikert)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …