Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

A jó Gazda idei áprilisi száma már a beinduló termelési szezonra összpontosítva tájékoztatja a lap olvasóit az időszerű tennivalókról és eseményekről. A kerti munkák összefoglalója  mellett bemutatja a kapor termesztési feltételeit, lévén, hogy ez a korai zöldségfajta jól tűri a hidegebb időjárást, és a kisebb fagyok sem tesznek kárt benne. A gyakorló kertészkedők számára készített ismertető az árnyékos termőhelyeken is sikerrel termeszthető zöldségfajtákat veszi számba, egyúttal a hidegtűrő tavaszi zöldségfajták vetéséhez és ültetéséhez is tanácsot ad. A korai zöldségfélék sikeres termesztésének egyik feltétele a növényzet számára megfelelő mikroklíma biztosítása, amelyet legegyszerűbben a talaj takarásával érhetünk el. A lapban erről a témáról is találnak ismertetőt.

A gyümölcstermesztők számára a szezonkezdésbe a fák tavaszi permetezése mellett azok trágyázása és öntözése is beletartozik. A tápanyagpótláshoz és a virágzás utáni öntözéshez is tanácsokat közöl a lap. A kerti fák hagyományos havi növényvédelmi teendőinek összefoglalója mellett az olvasók részletes ismertetőt kapnak az almatermésűek ventúriás varasodásának tüneteiről és a lehetséges kezelési és védekezési módokról, egyúttal a gyümölcsfák tavaszi fagyvédelmi módszereit is számba veszi a lap. Beszámolót közöl egy növényvédelmi készítményeket forgalmazó cég szőlőültetvényekbe ajánlott növényvédelmi újdonságaités komplex védekezési technológiáját bemutató online videokonferenciáról. A gyümölcsfák és a kerti növények biológiai védelmét szolgáló készítmények és azok hatásmechanizmusa a biológiai növényvédelmi rovat keretében kerülnek bemutatásra.

A szántóföldi növénytermesztésben a tavaszi kezelések egyik fontos eleme a kalászosok gombás eredetű betegségei elleni megelőző permetezés. Ehhez kínálnak új készítményeket és technológiai elemeket a hazai piacon tevékenykedő szakmai cégek. Kínálatuk egyes elemeit részletes szakmai cikkek formájában tárják az érdeklődő olvasók elé. Kiegészítésként a gombaölő szeres kezelések ajánlott időpontjairól és a lombtrágyázás korlátairól is olvashatnak rövid ismertetőt. Emellett a napjainkban egyre népszerűbbé váló biostimulátorok is bemutatásra kerülnek.

A virágtermesztők az őszirózsa környezeti igényeiről és termesztésmenetéről olvashatnak, ezen kívül az elvirágzott jácint kezeléséhez is kapnak tanácsot, egyúttal a medvehagyma jótékony hatásaival is megismerkedhetnek. A hobbiállatok kedvelői egy fiatal papagáj-tenyésztővel ismerkedhetnek (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …