Megjelent a Jó Gazda 2020 januári száma

Az immár 30. évfolyamába lépett Jó Gazda januári száma a hagyományokhoz híven a kerti munkákra való felkészülés jegyében foglalja össze a termesztők számára fontos ismereteket, többek között a kerti vetésforgó kialakításának és betartásának alapvető szempontjait és az egyes zöldségfajták besorolását, tanácsokat fogalmaz meg a kert tervezéséhez, a zöldség és a gyümölcstermesztő terület arányainak kialakításához. Bemutatja a lassított hatású műtrágyák használatának előnyeit és azok különböző típusainak tápanyag-leadási mechanizmusát, ismerteti a magvetés egyes speciális feltételeit. A téli vitaminpótlás érdekében a lap a mikrozöldségek termesztésének kulisszatitkaiba is beavatja az olvasókat, tanácsokat és útmutatást adva az egyes zöldségfélék e módszer szerinti termesztéséhez. A házi kertbe ajánlott fűszernövények mellett egyúttal összefoglalja és bemutatja azokat a zöldségféléket, amelyek a téli időszakban is nagyban hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

A gyümölcstermesztők számára a fák téli fagyvédelmével és tápanyagpótlásával kapcsolatos információkat foglalja össze a lap, egyúttal számba veszi az öntermékeny és önmeddő fák telepítésének feltételeit. A fák tavaszi metszésére való felkészülés jegyében figyelmeztet a koronák kialakítása során elkövethető hibákra és azok elkerülésére. Bemutatja a mogyoró termesztésének követelményeit, és a borok téli időszakban esedékes értékeléséhez is összefoglalja az alapvető minőségi szempontokat.

A növényvédelmi rovat a dió fúrólegyek által okozott problémáinak kezelésére kínál környezetkímélő megoldásokat, a lap szakírója összefoglalja a dísznövények termesztésében 2019-ben tapasztalt legfontosabb károsítóit és az ellenük való védekezést, emellett a növények sótűrő képességéről is közöl összefoglaló ismereteket.

A szántóföldi rovatban részletes ismertetőket olvashatnak a tavaszi vetőmagpiacra ajánlott magas olajtartalmú napraforgó fajtákról és a kukorica hibridek széles körű választékáról.

A virágtermesztők számára a krizantém termesztésének részletes feltételeit taglaló szakmai fórumról közreadott tájékoztatót nyújt bizonyára érdekes információkat, emellett foglalkozik a lap a szonbai hagymás növények termesztésével, és taglalja a páfrányok kezelésének feltételeit is.

Az állattartók az országos kisállat kiállításról és a komáromi bukógalamb bemutatóról olvashatnak ismertetőt, a méhészeknek az előző idényben észlelt termelői tapasztalatait összegzi a lap munkatársa. A hagyományokhoz híven a januári számban megtalálható a 2020-as naptár is.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …