Jól összeállított terméksor a sikeres termesztés alapja

Pár évvel ezelőtt még hihetetlennek tűnt, ma már dokumentált terményvizsgálati eredmény, hogy egy kukoricacső akár 28 sort, soronként 52 szemet is kinevelhet. Ezt ugyan még nem nálunk, hanem a szubtrópusinak értékelhető Törökországban jegyezték be, de a klímaváltozás hatására nem kizárt, hogy később akár nálunk is ilyen terméspotenciállal rendelkező hibrideket termesszenek a gazdák. Egyelőre azonban még a kontinentális szárazabb éghajlatú feltételek közé ajánlott hibridekből válogathatnak, amely ugyancsak bőséges választékot kínál.

A KWS vetőmagnemesítő és forgalmazó szlovákiai képviselete őszi országjáró bemutató körútján a délnyugat-szlovákiai kukoricatermelőket Csilizpatason látta vendégül, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is bemutassa az itteni piacra ajánlott kukorica-hibrid kínálatát. Ivan Dzubák, a cég ügyvezető igazgatója rövid bevezetőjében emlékeztetett a több mint két évtizeddel ezelőtti piaci megjelenésük fontosabb állomásaira és lépéseire, amelyek eredményeként napjainkban a szlovákiai vetőmagpiac élvonalába küzdötték fel magukat. Köztudott, hogy silókukorica hibridekből jelenleg piacvezető pozíciót foglalnak el. Megszámlálhatatlan szakmai elemzés, bemutató és értékelés eredményeit felhasználva továbbra is nagy figyelmet fordítanak a köztermesztésbe javasolt hibridek minél szélesebb körben való kipróbálására, hogy az adott térségekbe a helyi feltételeknek leginkább megfelelő hibrideket kínálják a termelőknek.

Ezt a célt szolgálta a Csilizpatason megrendezett szántóföldi kukorica bemutató is, amelyen Matúš Javor a cég termékmenedzsere és Kovács Tamás területi képviselő mutatta be a kisparcellás szántóföldi kísérletbe sorolt hibridjeiket, amelynek keretében 11-et, köztük három újdonságot is láthattak az érdeklődők a koraitól a kései érésidejű (FAO 290-570) kukoricákból.

A Magento (FAO 290) az egyik legkorábbi érésidejű szemes hibrid újdonságuk. Nagyon gyors kezdeti növekedés valamint a fiziológiai érésidő befejezése után rendkívül erőteljes és gyors vízleadás jellemzi. Hozamképességét a tavalyi kísérletekben igazolta, éréscsoportjában a KWS hibridek között 13,9 t/ha teljesítménnyel az élen végzett.

A Karpatis (FAO 330) középkorai érésidejű szemes hibrid, amely kiváló terméspotenciálja mellett rendkívül intenzív vízleadó képességgel is rendelkezik, így a korábbi betakarítás mellett is megfelelő szárazságú szemeket ad. Kiváló alkalmazkodó képességét és termésstabilitását az is alátámasztja, hogy nemcsak nálunk, hanem a környező országokban, többek között Magyarországon, Horvátországban, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Szlovéniában és Moldáviában is köztermesztésbe regisztrálták. Egyike azoknak a Plus4Grain jelzővel ellátott KWS hibrideknek, amelyek több éven át begyűjtött vizsgálati anyag által igazolt tulajdonságaik alapján elsősorban a kedvezőbb környezeti és termesztési feltételek közé ajánlottak, ahol átlag feletti teljesítményekkel a lehető legjobban tudják érvényesíteni a bennük rejlő potenciált, mind hozamképesség, mind pedig termésstabilitás tekintetében.

Ugyanilyen Plus4Grain minősítéssel rendelkezik a KWS két további újdonsága a KWS Smaragd és a KWS Kashmir. A KWS Smaragd (FAO 350) középkorai érésidejű, kiváló hozamképességű hibrid, amelynek rendkívüli teljesítőképességét a KMEMI (ÚKSÚP) is elismerte azzal, hogy két év vizsgálat után engedélyezte nyilvántartásba vételét. A vizsgálatokban 2017-ben 112 %-os, tavaly 106 %-os teljesítménnyel igazolta terméspotenciálját. Magas és stabil hozamképességét a környező országokban is elismerték a köztermesztésbe való engedélyezéssel.

A KWS Kashmir (FAO 380) középkései érésidejével, elsősorban a rendkívül gyors és erőteljes vízleadással tűnik ki, ami az éréscsoportjában található hibridekhez képest alacsonyabb nedvességtartalmú szemek betakarítását teszi lehetővé, javítva ezzel a termesztés gazdaságosságát. Mindehhez természetesen kiváló terméspotenciál társul, amit Európában a melegebb éghajlatú déli-délkeleti országokban is igazolt. A klímaváltozások következében várható változások szempontjából nem véletlenül számítanak nálunk is fokozottabb érdeklődésre iránta.

A Kenobis (FAO 340) középkorai érésidejű silóhibridet – annak ellenére, hogy kiváló beltartalmi értékeket produkál – ebben a térségben kevesebben termesztik, pedig Balasco-val kiegészítve jól beilleszthető a siló betakarítás ütemébe.  Hosszan tartó zölden érés (stay green effect) jellemzi, ezen a parcellán már augusztusban elérte a 32 %-os betakarítási szárazanyag-tartalmat.

A KWS 4484 (FAO 360) szemes hibrid a környező országokban és a hazai fajtakísérletekben mutatott eredményei alapján a régebbi Kamparis kiváltására került bele a kínálatba. Termőképességét tavaly 14,8 t/ha átlagteljesítménnyel bizonyította, egyúttal termésstabilitását is megtartva nem véletlen, hogy az utóbbi két esztendőben megduplázta eladási mutatóit.

A már említett Balasco (FAO 380) nálunk az egyik legelterjedtebb kettős hasznosítású (siló és szemes) hibrid, amely elsősorban silóként, de szükség esetén szemesként is betakarítható. Magas, dús levélzettel rendelkező állománya hosszantartó, erős stay-green hatással rendelkezik. Az utóbbi 3 évben a legkeresettebb, legnagyobb mennyiségben értékesített KWS hibrid volt. Kiváló alkalmazkodó képessége, plaszticitása különböző termőhelyi feltételek között is stabil hozamokat biztosít.

A KWS Kapitolis (FAO 400) a nemesítő cég egyik kiemelt tulajdonságokkal bíró kiváló teljesítőképességű szemes hibridje, amely már az előző években is sorra a szakmai rangsorok élén, vagy élmezőnyében végzett. Nemcsak „házon belül”, hanem országos viszonylatban is kiválóan helytállt. Az anyacég keretében eladása az előző évhez képest 25 %-kal növekedett. Középkorai érésidejű, nagyon jó egészségi állapotú kifejezetten a kukoricatermesztési körzetek feltételei közé ajánlott szemes hibrid, amely alkalmazkodóképessége és terméspotenciálja révén kiválóan reagál főleg az intenzív termesztéstechnológiai elemekre.

A KWS Katedralis (FAO 480) silóhibrid kiváló beltartalmi értékei, főleg energia-tartalma alapján a hagyományos és a nedves, ún. CCM-szilázs készítéséhez is kiváló alapanyagot nyújt. Ez az alapja kiválónak minősített tejtermelő potenciáljának is. Hozamképességét számtalan hazai és környékbeli országokban végzett vizsgálatokban igazolta.

A Kollegas (FAO 450) a KWS egyik legkésőbbi érésidejű szemes hibridje, amelynek itteni termesztése évekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. Úgy tűnik azonban, hogy a klímaváltozás hatásai ezt a mi térségünkben is lehetővé teszik, beigazolták termesztésének létjogosultságát, hiszen szántóföldi kísérletek eredményei alapján versenytársaihoz képest 1 tonnával magasabb hozamokat produkált 15,6 t/ha átlagteljesítménnyel.

A KWS Konsens (FAO 470) magas, vastag szárú, gazdag levélzettel, hatalmas csövekkel rendelkező kiemelten magas keményítő-tartalomú silóhibrid, amely már 7. éve állja a versenyt a konkurens hibridekkel. Nagy zöldtömege, kiváló beltartalmi értékei, főleg magas energiatartalma biogáz üzemek alapanyagaként is kihasználható.

A patasi bemutató egyik társszervezője a növényvédelmi készítményeket forgalmazó Adama cég képviseletében Máťus Ervin ismertette az itteni állomány növényvédelmében alkalmazott megoldásokat. A kukorica állomány vegyszeres gyomirtásában alkalmazott készítmények itt két változatban kerültek bevetésre. Az egyikben nicoszulfuronra épülő hagyományos posztemergens kezelésben a Nicogan  40 OD (hatóanyaga nicoszulfuron) és a Pegas (floraszulam és 2,4D) kombinációját alkalmazták, míg a másik változatban  korai posztemergens időpontban való kijuttatással a Nikita (mesotrione, nicoszulfuron, dicamba) és az Effica 960 EC (s-metolachlor) kombinációját juttatták ki. Ez a kezelés a kísérletben jobb hatékonyságot mutatott, mint a hagyományos posztemergens Nikita-kezelés, lévén, hogy a gyomok korai fejlettségi állapotukban lettek elérve a hatóanyagokkal, így a szerek nagyobb hatékonysággal érvényesültek, egyúttal a kultúrnövény, a kukorica is jobban elviselte a hatóanyagok okozta stresszt. A szakember felhívta a résztvevő gazdák figyelmét a parlament által nemrégiben elfogadott ún. Lex Csallóköz törvényre, amelyben a térség ivóvízkészletének védelme érdekében megszabták, mely hatóanyagokat illetve az őket tartalmazó vegyszereket kell kivonni a forgalomból. Egyúttal rámutatott a jogszabályban fellelt „hézagokra”, nevezetesen a nicoszulfuront tartalmazó tiltott készítmények között a Nikita nevű készítményük igen, de a Nicogan nem szerepel a jegyzékben. Az új helyzetre reagálva a Nicogan mellett egy új folyékony készítménnyel kiegészített termékcsomagot állítanak össze a következő szezonra, amely megfelel a jogszabály előírásainak.

A kukoricatermesztési szaknap keretében a növény betakarítása utáni talajművelési eljárásokból is áttekintést kaptak a gazdák. Robert Pecko, a Lemken mezőgépgyártó vállalat szlovákiai képviseletének vezetője ezen a rendezvényen a kukoricaszár talajba való bedolgozására kihasználható két új tarlóhántó eszközét, a Karat 12 4-soros talajlazító ún. grubbert és a Rubin 10 rövidtárcsát mutatta be működés közben. A Karat 12 kapás talajlazító a talaj optimális lazítását és a szármaradványok intenzív keverését, talajba való bedolgozását biztosítja, a kapák műveleti mélysége akár menetközben hidraulikusan állítható, cseréjük gyorsan végrehajtható, a felfüggesztés megoldása pedig a traktor hátsó tengelyére gyakorolt nyomással a kisebb erejű traktorokkal való munkát is lehetővé teszi. A Rubin 10 tárcsás elődjének, a Rubin 9-nek a megújított változata, a tárcsák 18 cm mélységű művelést tesznek lehetővé, akár nagyobb sebesség mellett is tökéletesen keverik a tarlót.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …